Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Luontokuntosali -luonnostaan hyvää sydämelle

Luontokuntosali -luonnostaan hyvää sydämelle

Luonnossa liikkumisen kasvattaessa suosiotaan, kaivataan myös lisää ideoita siihen, miten ulkona voisi liikkua monipuolisesti.

Susanna Nurmeksela
Julkaistu 29.9.2020

Sydänyhdistyksille teetetyn kyselyn mukaan lähes 60% vastaajista kaipasi lisää vinkkejä ulkona liikkumiseen (Sydänliitto 2020). Luontokuntosali tarjoaa helpon, hauskan ja koko perheelle sopivan tavan liikkua luonnossa oman kuntotason mukaan.

Luonto tarjoaa monipuoliset puitteet hyvinvoinnin edistämiseen

Luontokuntosalin ideana on hyödyntää luonnosta löytyviä elementtejä erilaisten lihaskuntoa, kestävyyttä, liikkuvuutta, tasapainoa ja hapenottokykyä kehittävien liikkeiden toteuttamiseen. Kivet, kannot, kaatuneet puunrungot ja kapeat, mäkiset metsäpolut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia liikkeitä. Luonnossa liikkuessa kunto kasvaa lähes huomaamatta ja moni perinteisiä kuntosaleja vieroksuva saattaa löytää luontokuntosalista itselle sopivan, mieluisan tavan liikkua. Yksinkertaiset ja hyvin ohjeistetut liikkeet sopivat kaikille ja niistä voi tehdä kevyemmän tai haastavamman version. Myös omia liikkeitä voi keksiä – luonnossa vain mielikuvitus on rajana. Luontokuntosalille voi lähteä yksin, ystävän tai perheen, tai vaikka isomman ryhmän kanssa. Suomalainen luonto tarjoaa tilaa jokaiselle liikkujalle.

Älylaitteet motivoivat ja mahdollistavat

Älypuhelimet, aktiivisuusrannekkeet ja älykellot lisäävät jatkuvasti suosiotaan ja ovat mukana matkassa yhä useammalla liikkujalla. Hyvinvointisovellusten ja harjoitusohjelmien lisäksi ne tarjoavat mahdollisuuden monipuolistaa luontoliikuntaa entisestään. Luontokuntosalin infotauluihin voidaan lisätä QR-koodeja, joiden kautta liikkuja pääsee katsomaan vaikkapa kyseistä liikettä koskevan ohjevideon tai hakemaan uusia ideoita tai lisää haastetta liikkeiden toteuttamiseen. Ehkäpä joku saattaa jumppaliikkeiden ohessa kiinnostua tutkimaan myös ympäröivää luontoa tarkemmin. Älykkäät puhelimemme osaavat jo melko hyvin tunnistaa mm. erilaisia kasvilajeja.

Vähällä vaivalla paljon iloa luontokuntosalista

Luontokuntosalin käytännön toteutus ei vaadi paljoa. Yksinkertaisimmillaan metsäpolun varrelle kiinnitetään valotolppiin tai puihin laminoidut ohjekortit. Tämä tapa toimii etenkin lyhytaikaisessa käytössä. Pysyvän luontokuntosalireitin rakentamisessa kannattaa panostaa säänkestäviin infotauluihin, joista on iloa moneksi vuodeksi eteenpäin. Kiinteiden taulujen sijoittamiseen metsään täytyy muistaa kysyä maanomistajan lupa. Luontokuntosali kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa maasto itsessään on ainakin pääosin melko helppokulkuista. Kaikkein ruuhkaisimpia lenkkipolkuja voi olla järkevää välttää.

Keski-Suomen Sydänpiirin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteinen Digisti kylässä -hanke on tehnyt valmiin materiaalipaketin yhdistysten avuksi luontokuntosalin toteuttamiseen. Materiaalipaketti sisältää selkeät ohjeet, tulostettavat infokortit kuvineen sekä ohjevideot jumppaliikkeiden tueksi.

Tutustu ja lataa itsellesi luontokuntosalin materiaalit.
Katso luontokuntosalin ohjevideot.

Kirjoittaja
Susanna Nurmeksela, projektipäällikkö, TtM, sh
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Digisti kylässä -hanke

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi