Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi

Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi

Jokaisen sydän muljahtelee ja tykyttelee toisinaan. Epäsäännöllinen pulssi voi kuitenkin olla merkki eteisvärinästä, joka vaatii hoitoa.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 4.9.2018
Päivitetty 14.8.2024

Normaali sydämen syke on säännöllinen ja levossa rauhallinen. Sydän lyö noin 60—100 kertaa minuutissa, vaikka tässäkin on yksilöllistä vaihtelua.

Useimmat muljahtelut ja lisälyönnit ovat harmittomia. Sydämen epäsäännöllinen pulssi voi kuitenkin johtua myös eteisvärinästä, joka on yleisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö. Vaikka eteisvärinä on harvoin sydämelle vaarallinen, se voi johtaa aivoinfarktiin.

Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, vaan ikään kuin värisevät. Kun veri ei liiku sydämessä kuten pitää, sydämeen voi muodostua verihyytymiä. Verihyytymä voi lähteä liikkeelle aivoja kohti ja aiheuttaa siellä verisuonitukkeuman ja aivoverenkiertohäiriön.

Tunnista eteisvärinä ajoissa

Eteisvärinän oireita ovat sydämen tykytys, epäsäännöllinen pulssi, väsymys, jaksamattomuus ja huonovointisuus. Eteisvärinä voi olla myös täysin oireeton. Silloinkin se voi aiheuttaa aivoinfarktin.

Valitettavan usein oireeton eteisvärinä jää huomaamatta, koska rytmihäiriö ilmenee kohtauksellisesti eli se kestää lyhyen aikaa ja menee itsekseen ohitse. Siksi sitä ei huomata lääkäri- tai hoitajakäynnillä, eikä se näy EKG-tallenteessa, ellei rytmihäiriö ole juuri silloin käynnissä.

Onneksi voit itse pulssia tunnustelemalla huomata sen epäsäännöllisyyden. Myös verenpainemittari, älykello tai -puhelin sekä eteisvärinän tunnistamiseen tarkoitettu laite voivat antaa vihjeen rytmihäiriöstä. Kun eteisvärinä vielä saadaan todennettua EKG-tallenteella, päästään hoito aloittamaan ja aivoverenkiertohäiriön riski vähenee huomattavasti.

Näin tunnustelet pulssisi

  • Ole rauhallisesti paikallasi. Paina peukalon tyvestä kevyesti kahdella sormella, aivan sormenpäillä. Voit myös kokeilla, tunnetko pulssisi paremmin kaulalta.
  • Tarkkaile ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Tunnistamista saattaa helpottaa, jos lasket lyönnit ääneen tai sanot ”hep” joka sykäyksellä.
  • Laske seuraavaksi sydämen lyöntitiheys puolen minuutin ajalta. Kerro sitten saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa.
  • Tunnustele pulssisi aamuin illoin. Näin siitä tulee rutiini ja huomaat helposti pulssin muutokset.
Kuuntele miltä säännöllinen pulssi kuulostaa Tältä kuulostaa epäsäännöllinen pulssi Katso video pulssin tunnustelusta

Ota yhteys lääkäriin tai hoitajaan seuraavissa tapauksissa

  • Aiemmin säännöllinen pulssi on muuttunut epäsäännölliseksi.
  • Lepopulssi on selvästi nopeampi kuin ennen tai hidastunut alle 50 lyöntiin minuutissa ilman selkeää syytä. Pulssin nopeutumisen syynä voivat olla esimerkiksi kuumeinen flunssa, lääkkeet tai liikunta.

Jos vointi on hyvä, kyseessä ei ole hätätilanne eli voit hakeutua tutkimuksiin omatoimisesti. Lue tarkemmat ohjeet miten toimia, kun eteisvärinäkohtaus alkaa.

 

Lue lisää sydämen rytmeistä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi