Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Miksi kohonnut verenpaine on vaarallista?

Miksi kohonnut verenpaine on vaarallista?

Kohonnut verenpaine (hypertensio) on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.9.2018
Päivitetty 17.8.2023
Kuva: Anna Kara

Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine johtaa valtimoverisuonien vaurioitumiseen ja ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen. Koska valtimosuonia tarvitaan kaikkialla elimistössä, niiden vaurioituminen voi haitata monien elinten toimintaa. Parasta olisi, jos kaikki hypertension aiheuttamat haitat voisi ehkäistä ennalta. Siksi verenpaineen mittaaminen, eli tietoisuus omasta verenpaineesta, ja tarvittaessa verenpaineen hoito on niin tärkeää.

Mistä kohonnut verenpaine johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Sydän

Hypertensio vaurioittaa sydäntä kahdella pääasiallisella tavalla. Ensinnäkin sydänlihas alkaa paksuuntua liiallisen kuormituksen alaisena. Kun sydänlihas paksunee, kehittyy sydämen vajaatoimintaa ja sydän altistuu rytmihäiriöille, kuten eteisvärinälle.

Hypertensio aiheuttaa sydämen omien valtimoiden, sepelvaltimoiden vaurioitumista ja ateroskleroosia eli kovettumista. Sen viimeinen seuraus on sydäninfarkti. Lisäksi sydämelle happea ja ravinteita kuljettavien pienten verisuonten toiminta voi heikentyä ilman varsinaista ateroskleroosiakin. Paksuuntuneessa sydänlihaksessa verisuonten laajeneminen on vaikeutunutta, mikä johtaa sydämen hapenpuutteeseen rasituksessa. Ilmiötä kutsutaan mikrovaskulaariseksi iskemiaksi (eli pienten verisuonten aiheuttama hapenpuute), ja se on naisilla yleisempi.

Aivot

Hypertensio on yksi tärkeimmistä aivoverenkiertohäiriöiden ja muistisairauksien aiheuttajista. Se aiheuttaa noin puolet kaikista aivoverenkiertohäiriöistä. Näistä 80% aiheutuu verisuonten tukkeutumisista eli aivoinfarkteista, ja 20% aivoverenvuodoista. Kohonneeseen verenpaineeseen liittyvää muistisairautta kutsutaan vaskulaariseksi dementiaksi, ja se on Alzheimerin taudin jälkeen yleisin dementian muoto länsimaissa.

Aortta

Vaikka monet hypertension haitoista johtuvat pienten valtimosuonten vaurioista, kohonnut verenpaine rasittaa myös suurta päävaltimoa, aorttaa, ja voi aiheuttaa aortan repeämistä (dissekaatio) tai pullistumia (aneurysmia).

Muita haittoja

Hypertensio aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Se on diabeteksen ohella merkittävimpiä munuaisen toiminnan heikentäjiä.

Noin puolella kohonnutta verenpainetta potevista miehistä esiintyy erektiohäiriöitä.

Tilaa Verenpaine kohdalleen -lehtinen Sydänkaupasta Tilaa Verenpaineen omaseuranta -opas Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi