Pakkausmerkinnät
Pakkausmerkinnät ovat avain elintarvikkeen ravintosisältöön. Pakkausmerkintöjä tutkimalla kuluttaja saa tietoja, jotka auttavat valitsemaan omaan ruokavalioon sopivan tuotteen.
Sydänystävällisiä ruoka-aineita valitessa tärkeimmät ravintoarvomerkinnät ovat rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan, kuidun ja sokerin määrä. Sydänmerkillä varustetut tuotteet ovat helppo ja nopea tapa tehdä terveellisempiä ruoka-ainevalintoja. Sydänmerkki pakkauksessa kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän kannalta parempi vaihtoehto.
Sydänmerkki
Sydänmerkki-järjestelmä on elintarvikkeiden merkintäjärjestelmä, joka helpottaa terveellisen ruokavalion koostamisessa. Sydänmerkki auttaa valitsemaan rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän suhteen parempia vaihtoehtoja kaupassa ja ravintolassa.
Sydänmerkin tarkoitus
Sydänmerkki kertoo yhdellä silmäyksellä, että tuote on tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä suolan suhteen parempi valinta, esimerkiksi vähempisuolainen kuin muut samantyyppiset tuotteet. Sydänmerkki ei kuitenkaan tarkoita, että kyseinen elintarvike on kaikin puolin terveellinen ja sitä voi syödä rajattomasti eikä että sillä on parantavia vaikutuksia. Se, että tuotteella ei ole Sydänmerkkiä ei toisaalta kerro, että tuote olisi huono.
Mikään elintarvike ei yksin tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä, mutta yksittäisillä valinnoillakin on merkitystä. Kokonaisuus muodostuu näistä valinnoista.
Sydänmerkillä merkittyjen tuotteiden valitseminen helpottaa ruokavalion muokkaamista rasvan ja suolan osalta terveellisemmäksi. Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio sisältää päivittäin runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, riittävästi täysjyvävalmisteita, kohtuullisesti rasvattomia tai mahdollisimman vähärasvaisia maitovalmisteita, kalaa tai vähärasvaista lihaa ja lisäksi kohtuullisesti pehmeitä ravintorasvoja (kasviöljyt ja -margariinit).
Sydänmerkki-ateria
Sydänmerkin voi löytää myös ravintoloista. Ruokapaikka on tarkastanut, että asiakas voi valita tarjonnastaan terveellisen ateriakokonaisuuden. Paremmista valinnoista kerrotaan myös ruokailijalle, jolloin terveellisen aterian koostaminen on helppoa. Sydänmerkki-ateriassa on ravitsemussuositusten mukaisesti rasvaa, pehmeää rasvaa ja suolaa. Sydänmerkki-aterioita löydät näistä ravintoloista.
Sydänmerkki-tuoteryhmät
Sydänmerkki löytyy elintarvikepakkauksista yli 50 eri tuoteryhmästä. Mukana olevat tuoteryhmät ovat niitä, joilla on tutkimusten mukaan merkitystä esimerkiksi suolan tai kovan rasvan saannin osalta. Toisaalta tuoteryhmät ovat sellaisia, että niihin kuuluvia elintarvikkeita voidaan suositella osaksi terveellistä ruokavaliota. Lue lisää Sydänmerkki-tuotteista ja tuoteryhmistä Sydänmerkin verkkosivuilta.
Rasvamerkinnät
Lähes kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa rasvamäärän ilmoittaminen on pakollista. Myös rasvan laatu tulee kertoa pakkauksessa. Käytännössä ilmoitetaan, kuinka paljon tuote sisältää kovaa (eli tyydyttynyttä) ja pehmeää (eli tyydyttymätöntä) rasvaa. Sydänystävällinen ruokavalio suosii pehmeää rasvaa.
Suolamerkintä
Tietyissä elintarvikkeissa suolamäärän ilmoittaminen on pakollista. Suolan määrä ilmaistaan elintarvikepakkauksessa grammoina/100 grammaa. Joulukuussa 2011 voimaan tulleen elintarviketietoasetuksen myötä pakkauksessa ilmoitettavaan suolamäärään tulee laskea mukaan sekä elintarvikkeeseen lisätty suola että raaka-aineiden luontaisesti sisältämä natrium. Näin esimerkiksi jogurtissa tai maustamattomassa lihapakkauksessa on suolamerkintä, sillä ne sisältävät luontaisesti natriumia. Suolasta noin 40 % on natriumia.
Elintarvikelainsäädäntö on asettanut myös raja-arvot elintarvikkeiden suolamerkinnöille. Asetus tuli voimaan joulukuussa 2016. Elintarvikepakkauksessa tulee olla maininta ”voimakassuolainen”, jos elintarvikeryhmälle asetettu suolapitoisuuden raja-arvo ylittyy. Helppo keino, jonka avulla voi valita vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita, on suosia Sydänmerkki-tuotteita.
Suolapitoisuus, % | Elintarvike | Suolapitoisuus, % |
---|---|---|
Vähennetty suolaa (25 % vähemmän suolaa kuin vastaavassa tavanomaisessa tuotteessa) | Voimakassuolainen/sisältää paljon suolaa | |
Enintään 1,1 | Juustot | Yli 1,4 |
Enintään 1,5 | Makkarat | Yli 2,0 |
Enintään 1,7 | Muut leikkeleenä käytettävät lihavalmisteet | Yli 2,2 |
Enintään 1,5 | Kalavalmisteet | Yli 2,0 |
Enintään 0,8 | Ruokaleivät | Yli 1,1 |
Enintään 1,1 | Näkkileivät ja hapankorput | Yli 1,4 |
Enintään 1,1 | Aamiaisviljavalmisteet (esim. myslit, murot) | Yli 1,4 |
Enintään 0,9 | Valmisruoat ja nautintavalmiit aterianosat | Yli 1,2 |
Enintään 1,1 | Napostelutuotteet, joihin lisätty suolaa | Yli 1,4 |
Lähde: Ruokavirasto, 2016
Lisäaineet
Elintarvikkeessa käytetyt lisäaineet löytyvät ainesosaluettelosta. Ainesosaluettelossa lisäaineet on ilmoitettu käyttötarkoituksen mukaisen ryhmänimen sekä lisäaineen nimen tai numerotunnuksen eli E-koodin avulla. E-kirjain koodin alussa tarkoittaa, että Euroopan Unioni on hyväksynyt lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäytössä. Lisäaineet eivät ole sama asia kuin vierasaineet, joita elintarvikkeisiin saattaa joutua tarkoituksetta esimerkiksi ympäristöstä. Lisäaineet lisätään tuotteisiin aina tarkoituksella, jotta esimerkiksi niiden säilyvyys tai rakenne saadaan vastaamaan kuluttajan odotuksia.
Lisätietoa lisäaineista: Ruokavirasto
Ravintoarvomerkintä
Ravintoarvomerkintä kertoo tarkemmin tuotteen ravintosisällöstä. Elintarvikkeissa, joissa esitetään ravitsemuksellinen väite, ravintoarvomerkinnät ovat pakollisia. Muuten niiden merkitseminen on vapaaehtoista. Joulukuusta 2016 alkaen ravintoarvomerkintä on ollut pakollinen miltei kaikille elintarvikkeille.
Elintarvikkeesta tulee ilmoittaa energian lisäksi rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraattien, sokereiden, proteiinin ja suolan määrä. Lisäksi tuotteesta saatetaan kertoa tarkemmin sen rasvahappokoostumuksesta tai tärkkelyksen, ravintokuidun tai jonkin vitamiinin tai kivennäisaineen määrä.
Näiden ravintoarvomerkintöjen lisäksi osassa elintarvikepakkauksista käytetään GDA- eli viitteellinen päiväsaanti -merkintää. GDA-merkinnästä käy ilmi tuotteen sisältämä energianmäärä sekä sokerin, rasvan, tyydyttyneen rasvan ja natriumin tai suolan määrä yhtä annosta kohti laskettuna. GDA-merkintöjä tulkitessa on hyvä huomioida, että vertailuannokset ovat usein pieniä verrattuna pakkauskokoihin ja yleisiin käyttömääriin. Lisäksi viittellisen päiväsaannin arvot poikkeavat osittain suomalaisista ravitsemussuosituksista.
Ainesosaluettelo
Ainesosaluettelosta selviää, mitä raaka-aineita tuote sisältää. Raaka-aineet on lueteltu painon mukaisessa järjestyksessä, jossa eniten käytetty elintarvike on ensimmäisenä. Jos tuote sisältää kovetettuja kasvirasvoja, tulee siitä olla maininta ainesosaluettelossa. Merkintä ”osittain kovetettu kasvirasva” ilmaisee, että tuotteessa voi olla transrasvaa. Merkintä ”osa kovetettu” tarkoittaa, että osa rasvasta on kovetettu tyydyttyneeksi, jolloin transrasvaa ei ole muodostunut. Myös yleiset yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat tulee ilmoittaa ainesosaluettelossa, kuten kananmuna, pähkinät sekä kala.
Ravitsemuksellinen väite
Elintarvikepakkauksiin saattaa olla merkittynä ravitsemuksellisia väitteitä tai terveysväitteitä. Ravitsemukselliset väitteet liittyvät esimerkiksi tuotteen energiasisältöön, rasvapitoisuuteen tai kuidun ja sokerin määrään elintarvikkeessa. Terveysväitteellä tarkoitetaan, että tuotteen tai sen ainesosan ja terveyden välillä on yhteys. Ravitsemuksellisia väitteitä ovat esimerkiksi kevyt, kolesteroliton, kuitupitoinen ja voimakassuolainen. Ravitsemus- ja terveysväitteiden yhteydessä tulee olla aina tieto elintarvikkeen ravintosisällöstä. Ravitsemusväitteiden ohella tuotteesta kannattaa aina tutkia ravintosisältö: kevyttuote ei aina ole kevein valinta. Esimerkiksi kevytmeetvursti sisältää enemmän rasvaa kuin keittokinkku.
Ravitsemusväitteitä
Väite | Kriteerit | Muuta |
---|---|---|
Kevyt/light/ vähennetty energiaa | Tuote sisältää vähintään 30 prosenttia vähemmän energiaa vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna. Pakkauksessa ilmoitettava minkä johdosta elintarvike on kevyt. | Margariineja ja rasvalevitteitä saa kutsua kevyeksi, kun niissä on enintään 40 % rasvaa. |
Vähäenerginen | Kiinteä tuote sisältää enintään 40 kcal/100 g ja nestemäinen enintään 20 kcal/100 ml. |
|
Energiaton | Tuote sisältää enintään 4 kcal/100 ml. | |
Vähärasvainen | Kiinteä tuote sisältää rasvaa enintään 3 g/100 g ja nestemäinen enintään 1,5 g/100 ml. | |
Rasvaton | Tuote sisältää enintään 0,5 g/100 g tai 0,5 g/100 ml rasvaa. | |
Vähäsokerinen | Kiinteä tuote sisältää enintään 5 g/100 g tai nestemäinen 2,5 g/100 ml sokeria. | |
Sokeriton | Tuote sisältää enintään 0,5 g/100 g tai 0,5 g/ 100 ml sokeria. | |
Ei lisättyä sokeria | Tuotteeseen ei ole lisätty mono- tai disakkaridia, tai muita makeuttamiseen tarkoitettuja elintarvikkeita. | Jos elintarvikkeessa on sokeria luontaisesti, pakkauksessa on oltava merkintä ”sisältää luontaisesti sokereita” |
Kuidun lähde | Tuote sisältää ravintokuituja vähintään 3 g/100 g tai 1,5 g/100 kcal. | |
Runsaskuituinen | Tuote sisältää ravintokuitua vähintään 6 g/100 g tai 3 g/100 kcal. |
Päiväysmerkinnät
Päiväysmerkinnät ovat tärkeitä etenkin nopeasti pilaantuvissa elintarvikkeissa, sillä niistä saa tietoa tuotteen käyttökelpoisuudesta. Merkintöjä ovat parasta ennen – ja viimeinen käyttöpäivä -tekstit. Päiväysmerkinnän lisäksi tuotteen syöntikelpoisuus tulisi arvioida myös esimerkiksi haistamalla, sillä virheellisesti säilytettynä tuote ei säily päiväysmerkintään asti. Toisaalta monet elintarvikkeet ovat moitteettomia myös päiväysmerkintöjen umpeuduttua. Elintarvikkeen säilytysohje on aina syytä varmistaa pakkauksesta.