Rypsi- vai oliiviöljy – kumpi valita?
Rypsiöljy ja oliiviöljy puhuttavat ja mietityttävät. Pohdintaa on riittänyt niin öljyjen kuumentamisen kuin maku- ja ravintoainepitoisuuksien suhteen. Mistä sitten tietää, kumpi valita?
Rypsiöljy ja oliiviöljy jakavat mielipiteitä. Kuluttajien kesken koulukuntia näyttää olevan useita – heitä, jotka vannovat eltaantumiselta suojaavaan, tummaan lasipulloon säilötyn oliiviöljyn nimeen, ja heitä, jotka ylistävät rypsiöljyn suotuisampaa rasvahappokoostumusta. On myös heitä, joiden ostoskoriin kolahtaa vain kylmäpuristettu versio.
Öljyjen terveellisyys
Sekä rypsi- että oliiviöljyssä on elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja. Omega-6-sarjan linolihappoa saadaan monesta kasvikunnan tuotteesta, kun taas omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa on vain harvoissa lähteissä. Sadassa grammassa oliiviöljyä on vain 0,5 grammaa alfalinoleenihappoa, rypsiöljyssä vastaavasti 10,9 grammaa. Rypsiöljyä voikin suositella juuri sen suuremman alfalinoleenihappopitoisuuden vuoksi. Elimistö muokkaa pienen osan alfalinoleenihaposta pitkäketjuisiksi EPA:ksi ja DHA:ksi, joita saadaan myös rasvaisesta kalasta.
Öljyissä on myös E- ja K-vitamiinia sekä kasvisteroleja, joita on rypsiöljyssä enemmän kuin oliiviöljyssä. Etenkin oliiviöljyssä on laaja kirjo luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta. Oliiviöljy ei siis suotta kuulu sydänystävälliseksi todettuun Välimeren ruokavalioon. Fenolisten yhdisteiden ja antioksidanttien pitoisuudet vaihtelevat kuitenkin maaperästä, kasvupaikasta ja tuotantotavasta riippuen.
Kylmäpuristettujen öljyjen väri on tummempi ja maku voimakkaampi kuin muilla menetelmillä valmistettujen öljyjen. Oliiviöljyistä kylmäpuristettuja ovat extra neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy, joiden vapaiden rasvahappojen määrä on puhdistettua oliiviöljyä pienempi. Terveellisyyteen öljyn tuotantotavalla ei sen sijaan ole vaikutusta. Oliiviöljyssä on runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, joka on herkkä valolle. Siksi oliiviöljy pakataan värilliseen pulloon. Rypsiöljy säilyy kirkkaassakin pullossa.
Kumpaa voi kuumentaa?
Monityydyttymättömät rasvahapot pilaantuvat rasvahapoista herkimmin, minkä vuoksi rypsiöljystä yleensä kuulee sanottavan, ettei se sovi paistamiseen. Ruoanlaitossa ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä, käyttääkö rypsi- vai oliiviöljyä, kunhan välttää öljyn savuamista. Myös kylmäpuristettuja öljyjä voi kuumentaa, mutta ne savuavat alhaisemmissa lämpötiloissa kuin puhdistetut öljyt. Öljyn aromiaineet tuhoutuvat herkästi kuumennettaessa, joten paistamiseen ei ehkä kannata valita kalleinta öljyä.
Maku on makuasia
Rypsi- ja oliiviöljy maistuvat selkeästi erilaisilta. Sen lisäksi maku voi vaihdella myös oliiviöljystä ja rypsiöljystä toiseen. Syvä maku kielii suuresta fenoliyhdisteiden määrästä. Rypsiöljy on yleensä maultaan miedompaa, ja voi siksi soveltua esimerkiksi leivontaan paremmin kuin oliiviöljy. Oliiviöljy taas sopii hyvin salaatinkastikkeeksi. Markkinoilla on myös maustettuja öljyjä, joita voi kokeilla, jos ei öljyn oma maku miellytä. Niillä saa myös vaihtelua makumaailmaan.
Kaksin parempi
Öljyjä kannattaa käyttää päivittäin sellaisenaan. Erilaisia öljyjä on hyvä vaihdella juuri niiden eri ominaisuuksien ansiosta, siksi rypsi- ja oliiviöljy ovat molemmat käyttämisen arvoisia. Suomessa omega-3-rasvahappojen saannissa on parantamisen varaa, minkä vuoksi rypsiöljy on oiva valinta – myös kotimaisuutensa puolesta. Jos käyttää ainoastaan oliiviöljyä, tulisi omega-3-rasvahappojen saannista huolehtia nauttimalla rasvaista kalaa, saksanpähkinöitä, pellavansiemeniä tai rypsiöljyä sisältävää margariinia.
Teksti Mia Nurmi