Siirry sisältöön

Sheavoi herättää kysymyksiä

Sheavoi eli karitevoi tuo useimmille ehkä ensimmäisenä mieleen kosmetiikkatuotteet. Afrikassa se on kuitenkin pääasiallinen ruoanlaitossa käytetty rasva yli 86 miljoonalle ihmiselle.

Elina Kettunen
Julkaistu 22.8.2019
Kuva: Suvi Laine

Suomessakin tarkkasilmäinen voi huomata sheaöljyn esimerkiksi margariinin tai suklaakeksin ainesosaluettelossa. Mitä sheavoi on ja mahtaako se olla terveellistä?

Sheavoi tuotetaan Afrikassa

Sheavoita saadaan sheapuun (karitepuun) hedelmistä. Puu kasvaa Saharan eteläpuoleisella vyöhykkeellä. Sheapuu tuottaa munanmuotoisia hedelmiä, jotka muistuttavat ulkonäöltään pientä avokadoa. Hedelmän uloin kerros on ohut ja mehukas ja sen maku muistuttaa hieman päärynää. Sisällä on munanmuotoinen, punaruskea siemen, jota kutsutaan myös pähkinäksi (shea nut). Tuoreen hedelmän painosta noin puolet tulee siemenestä, joita voi joskus olla kaksi tai useampiakin.

Paikallisille sheapuun hedelmät ovat tärkeä ravintoaineiden lähde, erityisesti koska ne kypsyvät sadekauden alkaessa, jolloin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa usein on niukasti ruokaa tarjolla. Arvostetuin tuote on kuitenkin hedelmän siemenestä uutettua rasva, sheavoi.

Sheavoita elintarvikkeissa

Suomessa sheavoita (sheaöljyä) käytetään ainakin joissakin margariineissa sekä leivonnaisissa ja makeisissa. Huoneenlämpötilassa sheavoi on rakenteeltaan kiinteää, kermaista ja levittyy voin tapaan. Sheaöljy muistuttaa koostumukseltaan palmuöljyä, mutta saattaa olla teknologisilta ominaisuuksiltaan tai ravintoarvoltaan parempi vaihtoehto. Sheavoi on 2–3 kertaa palmuöljyä kalliimpaa ja sitä käytetäänkin tuotteissa usein rinnakkain toisen kasviöljyn kanssa. Suomessa on tarjolla sheaöljyä sisältävää margariinia palmuöljyttömänä vaihtoehtona.

Vuodesta 2000 lähtien EU on sallinut myös sheavoin käytön suklaatuotteissa kaakaovoin korvaajana. Tuotteessa saa tällöin olla muuta kasvirasvaa korkeintaan viisi prosenttia painosta ja pakkauksessa tulee olla näkyvissä merkintä sen lisäyksestä. Sheavoi on kaakaovoita edullisempaa ja sen avulla voidaan valmistaa suklaatuotteita, jotka säilyvät pidempään ja kestävät paremmin lämpötilavaihteluja.

Sheavoi sisältää kovaa rasvaa

Shean siemenet ovat hyvin rasvapitoisia. Rasvasta ylivoimaisesti suurin osuus (yli 85 %) on steariini- ja öljyhappoja. Näitä kahta rasvahappoa sheaöljyssä on suurin piirtein yhtä paljon. Öljyhappo on kertatyydyttymätön rasvahappo eli se kuuluu niin sanottuihin pehmeisiin rasvoihin. Steariinihappo on tyydyttynyt rasvahappo eli kovaa rasvaa. Muihin tyydyttyneisiin rasvahappoihin verrattuna steariinihappo saattaa kuitenkin olla vähemmän haitallinen, sillä se ei nosta veren kolesterolipitoisuutta samalla lailla kuin muut kovat rasvat. Lisätutkimusta kuitenkin tarvittaisiin, jotta tiedettäisiin varmuudella, miten steariinihappo vaikuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Sheavoin rasvakoostumuksen terveysvaikutusten arviointia vaikeuttaa myös se, että rasvakoostumus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kasvuympäristön ja -olosuhteiden mukaan. Myös rasvan uuttamiseen käytetyt menetelmät vaikuttavat öljyn rasvahappokoostumukseen.

E-vitamiinia ja fenolisia yhdisteitä

Muiden kasviöljyjen tavoin sheavoissa on merkittäviä määriä tokoferoleja, jotka tunnetaan yleisemmin E-vitamiinina. Tokoferolit ovat yhteydessä immuunipuolustukseen ja toimivat antioksidantteina, jotka suojaavat elimistön rasvahappoja hapettumiselta.

Tokoferolien lisäksi shean siemenet sisältävät myös runsaasti fenolisia yhdisteitä eli polyfenoleja. Polyfenolit ovat biologisesti aktiivisia yhdisteitä, joiden runsas saanti on yhdistetty hyvin monenlaisiin terveyshyötyihin. Polyfenoleja on paljon esimerkiksi teessä, kaakaossa, hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa. Sheavoista on löydetty kymmentä erilaista fenolista yhdistettä, joista kahdeksan kuuluu katekiineihin.

Sheavoin fenoliset yhdisteet ovat samankaltaisia kuin ne fenoliset yhdisteet, joita on löydetty vihreästä teestä. Vihreän teen sisältämistä polyfenoleista erityisesti katekiineilla on havaittu olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia: ne mm. toimivat antioksidantteina, vaikuttavat kolesterolin imeytymiseen ja suojaavat verisuonten soluja tulehdukselta. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, onko juuri sheavoin fenolisilla yhdisteillä samanlaisia vaikutuksia, tai missä määrin sitä tulisi nauttia terveyshyötyjen saamiseksi.

Sheavoin terveysvaikutukset

Pakkausmerkinnöistä selviää, jos elintarvikkeeseen on lisätty sheaöljyä, mutta sen määrää ei välttämättä kerrota. Ruokavalion terveellisyyden määrittää sen kokonaisuus. Sydänterveyden kannalta rasvan saanti on hyvä pitää kohtuullisena ja kiinnittää huomiota rasvan laatuun.

Usein sheaöljyä on lisätty tuotteisiin, joissa on runsaasti energiaa, mutta vain vähän hyödyllisiä ravintoaineita, kuten kekseihin, makeisiin ja jäätelöihin. Näitä tuotteita kannattaa nauttia kohtuudella. Toisaalta sheaöljyä on myös pieniä määriä joissakin margariineissa usein käytetyn palmuöljyn sijaan. Suomalaisille margariinit ovat hyvä pehmeän rasvan lähde. Näissä kannattaa suosia Sydänmerkki-tuotteita, jotka ovat tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi valinta.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset