Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Näin pidän huolta suun terveydestäni

Näin pidän huolta suun terveydestäni

Hyvällä suun terveydellä on myönteinen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin ja niiden hoitoon. Suun terveydestä huolehtiminen kannattaa aina, mutta erityisesti sydän- ja verisuonisairauksia potevan on hyvä kiinnittää huomiota huolelliseen suun omahoitoon ja säännöllisissä suun tarkastuksissa käymiseen. Terve suu on osa hyvää elämänlaatua ja sydänterveyden edistämistä.

Mari Kauhaniemi
Julkaistu 2.4.2019
Päivitetty 18.4.2019

Hyvät omahoitotottumukset luovat pohjan terveen suun ylläpitämiselle.

Suun omahoito ja muut suun terveyttä ylläpitävät tottumukset

Hampaat olisi hyvä harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Sähköhammasharjan käyttäminen on tavallista hammasharjaa tehokkaampaa. Myös hammasvälien puhdistaminen on hyvä ottaa osaksi päivittäistä omahoitoa. Siihen hyvä ja tehokas väline on hammasväliharja. Jos käytössä on hammasproteeseja, myös niiden puhdistamisesta on tärkeää huolehtia.

Sydän- ja verenpainelääkkeet voivat heikentää syljeneritystä. Riski hampaiden reikiintymiselle kasvaa, kun syljen suojaava vaikutus heikkenee. Tällöin huolellinen suun omahoito on entistä tärkeämpää.

Myös säännöllinen ateriarytmi ja terveellinen ruokavalio ovat osa suun terveydestä huolehtimista. Janojuomaksi sopivat vesi ja maustamaton kivennäisvesi. Makeiden ja happamien juomien nauttimista olisi hyvä rajoittaa, sillä ne aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja hammaskiilteen liukenemista. Ksylitolituotteiden käyttäminen aterioiden jälkeen on suositeltavaa reikiintymisen ehkäisemiseksi.

Lisäksi tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus tukevat suun terveyttä.

Säännöllinen suun tarkastuksessa käyminen edistää suun terveyttä

Suun ja hampaiden kunto on hyvä käydä tarkastuttamassa säännöllisesti, koska suussa piilevät tulehdukset voivat vaikuttaa monin tavoin sydänterveyteen. Etenkin ennen suunniteltua sydänleikkausta suun tarkastuksessa käyminen on tärkeää. Näin suun tulehdukset voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Hammaslääkärille on hyvä kertoa sydän- ja verisuonisairaudesta ja kaikista käytössä olevista lääkeaineista. Tietyille riskiryhmille suositellaan antibioottiprofylaksiaa ennen hampaisiin tai ikeniin kohdistuvia toimenpiteitä, joihin liittyy verenvuotoa. Lisäksi verenhyytymistä estävien lääkeaineiden eli antikoagulanttien käyttö voi vaikuttaa vuotoriskiin hammaslääketieteellisten toimenpiteiden yhteydessä, joten hammaslääkärin on syytä olla tietoinen lääkkeiden käytöstä. Jos käytössä on Marevan-lääkitys, INR-seurantakortti on hyvä tuoda hammaslääkärin vastaanotolle mukaan.

Hammaslääkärillä käyminen voi olla jännittävä ja elimistöä stressaava tilanne. Jos nitrot ovat käytössä, ne kannattaa ottaa varoiksi mukaan. Hammaslääkäripelosta kannattaa myös puhua avoimesti omalle hammaslääkärille, sillä asiakkaan pelkoa voidaan helpottaa erilaisin keinoin.

 

Lisätietoa:

Sydänlääkkeet ja kuiva suu

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Sydänläpän tulehduksen ehkäisy

Mikä on antikoagulantti ja miten sitä käytetään?

Hyytymän esto antikoagulanteilla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi