Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Suun terveys / Suunterveys vaikuttaa sydämen terveyteen

Suunterveys vaikuttaa sydämen terveyteen

Suun alueen tulehdukset voivat levitä eri puolille kehoa joko välittäjäaineiden välityksellä tai joidenkin suun bakteerien tai niiden taudinaiheuttaja- eli virulenssitekijöiden siirtyessä verenkiertoon.

Aura Heimonen
Julkaistu 9.4.2015
Päivitetty 29.3.2019
Kuva: Sydänliitto

Seurauksena voi olla elimistön matala-asteinen tulehdustila, joka edistää sydänsairauksien kehittymistä. Suun alueen tulehdukset voivat levitä myös muualle kehoon.

Hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudosta tuhoava sairaus. Bakteerien rikastuminen ikenen alle hampaan pinnalle muodostuneisiin bakteeripeitteisiin saa aikaan puolustusreaktion, joka johtaa kiinnityskudoksen tuhoutumiseen. Pitkälle edennyt kiinnityskudostuho voi johtaa hampaan liikkuvuuden lisääntymiseen ja hampaan menettämiseen.

Sairastumisriski krooniseen parodontiittiin vaihtelee yksilöittäin. Hyvä suuhygienia, hampaiden harjaus aamuin illoin ja hammasvälein puhdistus päivittäin, ehkäisee kiinnityskudossairauksia.

Krooniselle parodontiitille altistavia tekijöitä ovat muun muassa huono suuhygienia, tupakointi, perinnölliset tekijät sekä tietyt yleissairaudet ja lääkitykset, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes.

Suunterveydellä on yhteys yleisterveyteen, ja hoitamaton parodontiitti saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiselle. Dosentti Pirkko Pussisen tutkimusryhmä on tutkimuksissaan havainnut parodontiitin lisäävän sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskiä.

Hampaan reikiintyminen eli karies

Hampaiden pinnoille kiinnittyneen bakteeripeitteen eli plakin mikrobit aikaansaavat hampaiden reikiintymisen muodostamalla ravinnon sokereista happamia aineenvaihduntatuotteita. ”Happohyökkäykset” aiheuttavat plakin pH:n alenemisen tasolle, jolla mineraaleja liukenee hampaan pinnasta. Jos happohyökkäykset toistuvat tihein väliajoin pidemmän aikaa, hampaaseen voi tulla reikä. Ravinto, syljen määrä ja laatu sekä hampaan vastustuskyky vaikuttavat hampaiden reikiintymiseen. Hampaiden huolellinen harjaaminen poistaa bakteeripeitteen hampaiden pinnalta ja ehkäisee reikiintymistä.

Ravinto vaikuttaa suunterveyteen

Monipuolinen ja terveellinen ravinto on hyödyksi niin suun ja hampaiden kuin sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle.

Hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä syömällä ruoka-aikoina ja välttämällä napostelua, valitsemalla janojuomaksi veden, välttämällä sokerin runsasta käyttöä ja käyttämällä täysksylitolituotteita säännöllisesti aterioiden jälkeen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi