Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Sydän-mindfulness-harjoitukset

Sydän-mindfulness-harjoitukset

Sydän-mindfulness eli SMF tukee sekä fyysistä että psyykkistä kuntoutumista.

Annukka Alapappila ja Paula Mannonen
Julkaistu 28.9.2015
Päivitetty 24.10.2019

Sydän-mindfulness SMF (mindfulness = tietoisuustaito) on sydänterveyttä edistävä ja ylläpitävä uudenlainen kuntoutumismuoto. Se tukee sekä fyysistä että psyykkistä kuntoutumista. Harjoitteisiin kuuluvat muun muassa tietoinen hengitys ja ohjattu mietiskely. SMF perustuu vanhoihin itämaisiin menetelmiin, joiden edut on todennettu myös nykyaikaisella tutkimuksella.

Ensimmäiselle viikolle kotiutumisen jälkeen on suunniteltu oma SMF-videoharjoitus. Sen on suunnitellut, ohjannut ja tuottanut sydänpotilaiden fysioterapeutti, mindfulness-ohjaaja Sirpa Tuominen. Tarkoituksena on keskittyä hetkeksi meneillään olevaan hetkeen ja sen tuntemuksiin.

Sydän-mindfulness-harjoittelu

  • auttaa sopeutumaan uuteen elämäntilanteen
  • helpottaa tunteiden ja pelkojen käsittelyä
  • lievittää sairauteen usein liittyvää masennusta ja ahdistusta
  • auttaa löytämään kehon ja mielen tasapainon ja harmonian
  • avaa portin mielen hallintaan
  • pysäyttää näkemään ja hyväksymään elämän sellaisena kuin se on
  • johdattaa tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja ehjäksi ihmiseksi ongelmista huolimatta

Autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto jakautuu kahteen pääosaan, sympaattiseen ja parasympaattiseen. Sympaattinen hermosto kiihdyttää ja parasympaattinen rauhoittaa muun muassa verenkierron toimintaa. SMF-harjoitteet pyrkivät muuttamaan autonomisen hermoston toimintaa sydämen kannalta edullisempaan, parasympaattiseen suuntaan.

Säännöllinen harjoittelu parantaa valmiuksia hallita stressiä, rentouttaa kehoa ja mieltä ja johdattelee tietoiseen ja hyväksyvään läsnäoloon ja keskittymiseen. Harjoitusten on todettu alentavan verenpainetta, hidastavan sydämen lyöntitaajuutta ja kasvattavan sykevaihtelua. Nämä tekijät vähentävät sydäninfarktin ja äkillisen sydänkuoleman riskiä.

Sairastumisen hyväksyminen tai sairauden edellyttämä elämäntapojen muutos ei aina ole helppoa. Suhtautuminen omaan kehoon ja sen huoltamiseen saattaa muuttua ratkaisevasti mindfulness-harjoittelun myötä. Myös kanssakäyminen ihmisten kanssa voi tulla joustavammaksi ja negatiivisten tunteiden tunnistaminen ja hallitseminen helpommaksi.

 

Lisää SMF-harjoitteita löytyy Youtubesta:

Sydänmindfulness harjoitus 2

Sydänmindfulness harjoitus 3

Sydänmindfulness harjoitus 4

Sydänmindfulness- kävely

Mindfulness hengitysmeditaatio 4 min

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi