Stressiä voi opetella hallitsemaan
Halusimme tai emme, elämä on jatkuvaa muutosta. Vastoinkäymisiä ja vaikeita aikoja tulee kaikkien elämään. Mitä paremmin kykenemme joustamaan ja palautumaan, stressi ei pääse päälle ja sitä paremmin selviydymme vaikeuksista.
Stressi vaivaa kaiken ikäisiä. Onneksi stressiä on mahdollista opetella hallitsemaan kehittämällä resilienssiä. Resilienssillä tarkoitetaan joustavuutta, soveltamista ja tulevien tilanteiden ennakointia.
Psykologi, psykoterapeutti ja tutkija Soili Poijulan kirja resilienssin rakentumisesta ja keinoista auttaa ymmärtämään ihmisten välisiä eroja suhtautumisessa muutoksiin ja kyvyssä toipua näistä. Kirjassa esitellään keinoja, joilla voi tunnistaa oman resilienssin ja annetaan myös arvokkaita vinkkejä oman muutoksensietokyvyn vahvistamiseen.
Vastoinkäymisille merkitys
Vaikka fysiologia ja genetiikka ovat tärkeä osa yksilön resilienssiä, on myös näyttöä siitä, että ihmiset voivat oppia kehittämään ominaisuuksiaan, jotka helpottavat stressistä selviytymistä, soputumista ja toipumista. Resilienssiin kuuluu päättäväisyys hallita omaa kohtaloaan myös olosuhteissa, joita ei voi hallita. Tällaisille ihmisille ja yhteisöille on ominaista kyky nähdä merkitys vastoinkäymiselle. Sen sijaan, että kokee itsensä kauhean kohtalon uhrina, resilientti luo vastoinkäymiselle merkityksen, mikä suojelee vaikeuksien kokemiselta.
Poijula esittelee tutkittuja resilienssin vahvistamisen terapioita ja menetelmiä, kuten stressirokotusterapian. Itseapu on yksi keino harjoitella samoja taitoja. Tähän soveltuvia välineitä tarjoavat myös monet järjestöt (esim. Mielenterveysseura ja Sydänliitto). Stressi helpottuu, kun mielen joustavuutta lisäävät erilaiset menetelmät, kuten tutkitusti resilienssiä vahvistavat rentoutumis- ja mindfulness-harjoitukset. Kirjassa on myös hyviä vinkkejä mm. lapsiperheiden ja vaativassa työssä työskentelevien ihmisten arkeen.

Soili Poijula: Resilienssi. Muutosten kohtaamisen taito. Kirjapaja, 2018.