Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Stressiä voi opetella hallitsemaan

Stressiä voi opetella hallitsemaan

Halusimme tai emme, elämä on jatkuvaa muutosta. Vastoinkäymisiä ja vaikeita aikoja tulee kaikkien elämään. Mitä paremmin kykenemme joustamaan ja palautumaan, stressi ei pääse päälle ja sitä paremmin selviydymme vaikeuksista.

Anne Kuusisto
Julkaistu 14.2.2019
Päivitetty 15.4.2024
Soili Poijula. Kuva Ari-Matti Huotari

Stressi vaivaa kaiken ikäisiä. Onneksi stressiä on mahdollista opetella hallitsemaan kehittämällä omaa resilienssiään. Resilienssillä tarkoitetaan mielen joustavuutta, soveltamiskykyä ja tulevien tilanteiden ennakointia.

Psykologi, psykoterapeutti ja tutkija Soili Poijulan kirja Resilienssi -muutosten kohtaamisen taito, kuvaa resilienssin rakentumista ja auttaa ymmärtämään ihmisten välisiä eroja suhtautumisessa muutoksiin ja kyvyssä toipua näistä. Kirjassa esitellään keinoja, joilla voi tunnistaa oman resilienssinsä tasoja ja annetaan myös arvokkaita vinkkejä oman muutoksensietokyvyn vahvistamiseen.

Vastoinkäymisille merkitys

Vaikka fysiologia ja genetiikka ovat tärkeä osa yksilön resilienssiä, on myös näyttöä siitä, että ihmiset voivat oppia kehittämään ominaisuuksiaan, jotka helpottavat stressistä selviytymistä, soputumista ja toipumista. Resilienssiin kuuluu päättäväisyys hallita omaa kohtaloaan myös olosuhteissa, joita ei voi hallita. Tällaisille ihmisille ja yhteisöille on ominaista kyky nähdä merkitys vastoinkäymiselle. Sen sijaan, että kokee itsensä kauhean kohtalon uhrina, resilientti luo vastoinkäymiselle merkityksen, mikä suojelee vaikeuksien kokemiselta.

Poijula esittelee tutkittuja resilienssin vahvistamisen terapioita ja menetelmiä, kuten esimerkiksi stressirokotusterapian. Itseapu on yksi keino harjoitella samoja taitoja. Tähän soveltuvia välineitä tarjoavat myös monet järjestöt (esim. Mielenterveysseura ja Sydänliitto). Stressiä voi helpottaa mielen joustavuutta lisäävillä erilaisilla menetelmillä, kuten  rentoutumis- ja mindfulness-harjoituksilla. Kirjassa on myös hyviä vinkkejä mm. lapsiperheiden ja vaativassa työssä työskentelevien ihmisten arkeen.

Soili Poijula: Resilienssi-kirjan kansi

Soili Poijula: Resilienssi. Muutosten kohtaamisen taito. Kirjapaja, 2018.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi