Kasvien hoivaaminen ja kuvaaminen rauhoittaa
Kasviharrastus rauhoittaa, vakuuttaa Riina Lepistö. Valokuvaaminen täydentää harrastusta. – Rakastan sitä, että voin käyttää luovuutta kasvien sijoittelussa ja ryhmittelyssä, Riina kertoo.
Riina Lepistön, 28, ensimmäinen huonekasvi on kumkvattipuu, joka muistuttaa pientä appelsiinipuuta. Minipuun hän sijoittaa vantaalaisen asunnon valoisalle ikkunalle. Samalla hän alkaa selvittää, miten puu pysyy hengissä.
– Hurahdin kaulaa myöten viherkasvien hoitamiseen. Puu alkoi kukkia kauniisti, ja metsästin sille hoitovinkkejä internetistä. Liityin Facebookin Huonekasvit-ryhmään. Kun selailin ryhmää päivittäin, opin samalla erilaisista huonekasveista.
Kesäisin Riina on kasvattanut esimerkiksi herneenversoja, yrttejä ja tomaatteja. Viherkasvit kuitenkin viehättävät uutuudellaan.
– Bongailin niitä kaikkialta.
Samalla hän huomasi, miten kauniita ja rauhoittavia viherkasvit ovat.
– Kumkvattipuun valitsin ihan puhtaasti siksi, että se näytti söpöltä bonsaipuuksi kasvatettuna. Ikävä kyllä sitruspuun talvettamisen vaikeudet tulivat minulle selväksi nopeasti, eikä kumkvatti nähnyt ensimmäistä jouluaan.
Kasviharrastus laajenee ja valokuvausinto herää
Seuraavaksi Riina ostaa Huonekasvit-ryhmästä muutaman pistokkaan ja saa köynnöspinaatin siemeniä. Jokusen kasvin antaa äiti. Nyt kuudenkymmenen neliön kaksiossa kasvaa jo yli viisikymmentä viherkasvia.
– Suurin osa kasveistani on melko pieniä. Olen asetellut niitä ryhmiksi, jolloin ne eivät vie paljoa tilaa. Vaihtelen kasvien paikkoja usein sen mukaan, miten saan ideoita. Meillä on onneksi melkein joka ikkunalla ikkunalaudat, ja ikkunoita on lähes joka suuntaan.
Valokuvausta Riina on harrastanut 19-vuotiaasta asti. Välillä innostus hiipuu. Kasveja tarkkaillessa kipinä kuitenkin herää uudelleen.
– Pariin vuoteen en juurikaan kuvaillut, kun tuntui, että en löydä aiheita kaupunkielämästä. Myin pois isomman järjestelmäkamerani ja ylimääräiset objektiivit. Kun perustin Instagramiin tilin, innostus palasi. Sen jälkeen olen kuvannut yhtä paljon kuin aiemmin, ja järjestelmäkamerankin hankin takaisin.
Riina pyhittää Instagram-tilin greenthingsand_riina pelkästään kasvi- ja sisustuskuville. Tilin pitämisestä on tullut hänelle rakas harrastus.
Mielen hyvinvointia harrastuksista
Riinalle iloa tuo huonosti voiva kasvi, joka alkaakin puskea uusia lehtiä. Myös kukkiva kasvi jaksaa yllättää. Esimerkiksi posliinikukissa on ihanan tuoksuiset kukat, ja kukinta voi kestää useita viikkoja, hän iloitsee.
– Katselen välillä vanhoja kuvia ja vertailen uusiin, jolloin huomaan parhaiten, miten paljon jokin kasvi on kasvanut tai muuttunut. Valokuvaamalla saatan löytää yllättäviä yksityiskohtia, joita en olisi muuten huomannut. Valokuvasta rajautuu aina iso osa ympäristöä pois, siksi kameran läpi katsottuna kiinnitän yksityiskohtiin ihan eri lailla huomiota.
Kasvien hoivaaminen ja kuvaaminen rauhoittaa Riinaa. Kun hän vaihtelee multia ja laitaa pistokkaita juurtumaan, työviikon kiireet unohtuvat.
– Onhan tehty tutkimuksiakin, miten mieleinen harrastus vähentää stressiä ja erityisesti luonnon läheisyys ja viherkasvien katseleminen ja hoitaminen laskevat verenpainetta ja nostavat energiatasoa. Viherkasviharrastus on minulle ihan lottovoitto siinä mielessä.
Pimeään vuodenaikaan Riina hillitsee uusien kasvien hankkimista. Hän haluaa ensin nähdä, miten nykyiset selviävät pimeästä talvesta. Keväällä on luvassa enemmän mullan vaihtoa ja pistokkaiden ottamista.
– Moni luulee, että kasvien hoitaminen on työlästä, mutta en näe sitä mitenkään vaativana. Yhteensä kasvien hoitoon menee tunti pari viikon aikana. Toki käyn kuitenkin ihailemassa uusia kukkia tai kasvavia versoja vähän väliä ohimennen. Saan paljon iloa esimerkiksi itäneistä avokadoista tai uusista lehdistä kasvissa, joka ei ole kasvanut pitkään aikaan.
Riinan vinkit aloittelevalle viherkasviharrastajalle
- Aloita esimerkiksi palmuvehkalla, joka on helppohoitoinen kasvi. Se voi sitä paremmin, mitä vähemmälle hoidolle se jää. Kerran kuussa kastelu riittää.
- Peikonlehti on myös helppo huonekasvi, samoin posliinikukat. Ne molemmat kertovat, milloin tarvitsevat kastelua: lehdet lurpattavat ja tuntuvat pehmeiltä.
- Voit tilata kasveja verkkokaupoista tai Facebook-ryhmästä.
- Kasvien mukana tulee helposti kutsumattomia vieraita. Syynää kasvit tarkkaan silloin, kun ostan niitä marketista tai puutarhakaupoista. Pidä uudet kasvit muutama viikko eristyksissä kylpyhuoneessa.
- Etsi uudelle kasville netistä mahdollisimman hyvät hoito-ohjeet.
- Hanki pimeimpiin nurkkiin valaisimia ja asenna niihin kasvivalot. Kerää talvella kasvit ikkunoille tai kasvivalojen alle. Ryhmittele kasvit sen mukaan, millainen määrä valoa niille pitää olla.
- Nykyään löytyy paljon vaihtoehtoja perinteisille ruukuille tai amppeleille. Ideoita löytyy Pinterestistä, Instagramista ja sisustuslehdistä.
Kasviharrastus on kuin mindfulnessia. Lue lisää mindfulnessista.