Hyppää sisältöön

Olin varjoainekuvauksissa 09/2013, jolloin sepelvaltimohaarassa LD2 todettiin 80%:n tukkeuma. Olin toistamiseen varjoainekuvauksissa 09/2016, jolloin samaisesta kohtaa todettiin 30%:n tukkeuma. Onko tämä ”paraneminen” ihan normaali-ilmiö? Nyt minulle ollaan tekemässä pallolaajennus etulaskevaan haaraan LAD (LADb oli nyt 70%).

Toinen kysymys koskee statiineja ja nnt-lukua. Olen saanut ymmärtää, että statiinin nnt-luku on 300, joka tarkoittaisi, että, kun 300 henkilöä syö statiineja vuoden, niin se auttaa yhtä henkilöä!!! Pitääkö tämä paikkaansa?

28/09/2016

Hämmentynyt

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

Veikkaan, ettei ”paraneminen” ole todellista. Pienen sivuhaaran (jollainen toinen diagonaali eli LD2-haara) ahtauman arviointi on varsin subjektiivista, varsinkin kun suoni todennäköisesti ei ole toimenpidehoidon kohde.

NNT-luku (number needed to treat) tarkoittaa ihmisten lukumäärää, joka pitää hoitaa, että yksi vältetty haitallinen tapahtuma vältetään. Se riippuu hoidon tehosta ja siitä, mikä kyseisessä aineistossa on tapahtuman riski ilman hoitoa ja lisäksi siitä, mitä haitalliseksi tapahtumaksi luetaan. Jos kukaan ei ilman hoitoa sairastuisi, NNT olisi ääretön. Statiinien kohdalla saadaan varmastikin luku 300 tai suurempikin, jos kyseessä on suhteellisen pienen riskin väestö ja hyöty lasketaan suppeasti, esimerkiksi pelkästään kuolemantapaukset. Jos taas on suuren riskin väestö (esimerkiksi jo sydäninfarktin sairastaneet) ja lasketaan myös vakavat sairastumiset (sydän- ja aivoinfarktit, pallolaajennuksen ja ohitusleikkausten tarpeet), NNT-luku on kymmenen luokkaa. Lisäksi NNT sopii huonosti pitkäaikaisen lääkityksen (kuten kolesteroli- tai verenpainelääkitys) hyödyn arviointiin, koska laskujen perusteena olevien tutkimusten kesto on vain muutamia vuosia, ja hyödyt kasvavat hoitoajan pidentyessä.

Ei myöskään ole itsestään selvää, mikä on ”suuri” NNT-luku. Aikanaan laskettiin, että kurkkumätärokotusten NNT oli muistaakseni 450. Turvavöiden käytön NNT-luvuksi on kuulemma laskettu 14 000.

30/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset