Hyppää sisältöön

Kannattaako anoreksiaa sairastavan/alipainoisen ihmisen noudattaa virallisia ravitsemussuosituksia ja sydänmerkkisiä valintoja kun tavoite on nostaa painoa? Jossain on suositeltu mm. täysirasvaisia maitotuotteita, juustoja, suklaata ja valkoista viljaa jotka ovat epäterveellisiä. Veren rasva arvot kunnossa.

23/06/2017

Maisa

Vastaus

Tuija Pusa
Julkaistu 28.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ravitsemussuositukset ja Sydänmerkki-tuotteet sopivat kaikille. Kun tavoitteena on nostaa painoa, kannattaa syödä säännöllisesti ja kasvattaa ruokamäärää pikkuhiljaa. Nälässä ei kannata itseään pitää. Sopiva kylläisyys aterian jälkeen on normaali tunne, ähkyyn asti ei tarvitse syödä. Lisäenergiaa saa siten, että lisää esimerkiksi öljyä, pähkinöitä, avokadoa tai muita pehmeän rasvojen lähteitä aterioille. Myös täydennysravintojuoma voi olla hyvä vaihtoehto.
Anoreksia on syömishäiriö, josta paraneminen edellyttää ammattiapua. Jos epäilee syömishäiriötä tai suhde ruokaan ei ole kunnossa, ensimmäinen askel on varata aika lääkärille. Lääkäri arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin. 
Syömishäiriöistä ja niiden hoidoista voi lukea lisää: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/rytmia-ruokailuun/syomishairiot-mista-kysymys ja www.syomishairioliitto.fi/syomishairiot/hoitolinkkeja.html

 

28/06/2017

Tuija Pusa

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset