Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Beetasalpaajan käyttö eteisvärinässä

Minulla on flimmerin takia Bisoprolol 2.5 mg kahdesti päivässä. Rytmi on nyt ok. Onko kaikilla beetasalpaajilla samanlaisia vaikutuksia? Liikkuessa on kuin olisi käsijarru päällä ja helposti tulee väsymistä. Haluaisin liikkua enemmän, mutta em. syyt vaikeuttavat liikkumista. Olen myös ihmetellyt sitä, että kaksi vuotta meni hyvin liikunnan suhteen sen jälkeen, kun lääkitys aloitettiin, mutta kun rytmi siirrettiin reilu vuosi sitten kolmannen kerran, nämä em. oireet alkoivat. Aiemmin pelasin golfia – puoli kierrosta tosin – nyt en voi kuvitellakaan ko.urheilua. Liikkuminen on lähinnä kävelyä ja kevyttä kuntosalitreeniä.

14/03/2016

Beetasalpaaja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.3.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kaikki beetasalpaajat ovat periaatteessa samanlaisia, mutta vaikutuksen yksityiskohdat vaihtelevat valmisteen ja annoksen mukaan ja ennen kaikkea yksilöstä toiseen: mikä sopii hyvin yhdelle sopii huonosti tai ei ollenkaan toiselle.

Beetasalpaaja on yleensä ensimmäinen valinta kohtauksellisen eteisvärinän estohoidossa. Se ei ole automaattinen välttämättömyys: jos kohtaukset toistuvat harvakseltaan (esimerkiksi vuosien välein), ei ole mieltä käyttää päivittäistä lääkitystä. Beetasalpaajien ehkäisyteho on keskimäärin melko heikko, ja riippuu kohtauksen laukaisevasta tekijästä. Enemmänkin beetasalpaaja tekee eteisvärinäkohtauksesta – sitten kun se on tullakseen – paremmin siedetyn, kun pulssi on kohtauksen aikana vähemmän nopea.

Beetasalpaaja saattaa haitata suorituskykyä juuri kysyjän kuvaamalla tavalla. Tämäkin vaikutus on yksilöllinen. Pääasiallinen mekanismi on pulssin normaalin kiihtymisen estyminen rasituksessa. Vaikutusta voi itsekin testata mittaamalla pulssin levossa ja ripeän kävelyn jälkeen. Jos rasituspulssi jää 100/min pintaan, on ymmärrettävää, ettei paljoa jaksa. Myös ääreis- (lihasten) verenkierron heikkenemisellä voi olla osuutta asiaan.

Hoitoratkaisut ovat yksilöllisiä ja tasapainoilua sen välillä, että lääkityksestä (jos sitä pidetään tarpeellisena) saadaan mahdollisimman suuri hyöty mahdollisimman vähin haitoin. Kysyjän tilanteessa voisi keskustella hoitavan lääkärin kanssa bisoprololiannoksen pienentämisestä, alkuun 2,5 mg:aan kerran päivässä ja jatkossa ehkä vain puolet siitä, ellei sitten päädytä lopettamaan lääkettä kokonaan. Äkillisesti koko beetasalpaaja-annosta ei pidä lopettaa.

29/03/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi