Hyppää sisältöön

Olen 65 vuotias mies. Sain reilu kuukausi sitten sydäninfarktin, ja minulle tehtiin pallolaajennus.Lääkitykseksi määrättiin Brilique  90 mg) 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa 12 kk. ajan. Bisoprolol 2,5 mg 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa. Primaspan 100 mg 1 tabletti vuorokaudessa. Simvastatin 40 mg 1 tabletti iltaisin. Sen lisäksi minulla on ollut jo pitempään verenpainelääkityksenä Micardis 80 mg ja Amlodipin 5 mg sekä kilpirauhasen vajaatoimintaan Thyroxin (100 mikrog) lääkitys. Brilique verenohennuslääkkeen käytön koen tosi hankalana, sillä se on aiheuttanut minulle kihdin, johon lääkäri määräsi minulle lääkkeeksi Apurin Sandoz (300mg) 1 tabletti päivässä, sekä Panadol Forte (1g) tarvittaessa 1-3 kertaa vuorokaudessa.Olen nyt käyttänyt tätä kihtilääkitystä kuukauden ajan, mutta siitä ei ole ollut apua, ja käveleminenkin tuottaa vaikeuksia. Kysyisinkin nyt, että onko tälle Brilique verenohennuslääkkeelle olemassa vaihtoehtoista lääkitystä joka ei aiheuttaisi kihtiä, vai joudunko ”sinnittelemään” Briliquen kanssa vielä 11 kuukautta?

06/04/2016

Kevättä rinnassa, kihti varpaassa

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kihti on tyypillisesti kohtauksittain ilmenevä niveltulehdus, jonka tavallisin sijaintipaikka on isovarpaan tyvinivel, mutta sitä voi esiintyä muuallakin. Kohtaus, jolloin nivel on hyvin kipeä ja arka ja selvästi tulehtunut (punoittava ja kuumottava), kestää joitakin päiviä ja paranee sitten. Kohtaukset voivat uusia, mutta väliajat ovat yleensä oireettomat, ellei tauti ole kestänyt pitkään ja aiheuttanut niveleen tai niveliin pysyviä muutoksia. Tauti johtuu virtsahappo- (uraatti-) kiteiden saostumisesta niveleen. Varma diagnoosi saadaan punktoimalla nestettä tulehtuneesta nivelestä ja osoittamalla siitä virtsahappokiteitä. Tätä kuitenkaan harvemmin tehdään. Veren kohonnut uraattiarvo (P-uraat) on kihdin riskitekijä, mutta  pelkästään sen perusteella kihtiä ei voi todeta. Uraattiarvo on usein koholla niillä, joilla on sepelvaltimotauti tai sen taustatekijöitä, ja vain pienellä osalla on kihti. Lääkärin käsikirja toteaa: ”Epämääräiset nivelvaivat ja suurentunut P-Uraat eivät ole kuitenkaan osoitus kihdistä.”

Tyypillisin kihdille altistava lääke on nesteenpoistolääke. Veren hyytymistä estävällä Brilique-lääkkeellä on tosiaan veren uraattiarvoa suurentava ja siis muuten alttiilla henkilöillä kihdin riskiä lisäävä vaikutus. Jos epäily kihdistä on vahva, Briliquen voi korvata klopidogreelilla (alkuperäinen nimi Plavix, nykyään useita geneerisiä valmisteita). Losartaani on Micardis-verenpainelääkkeen kanssa samaan ATR:n salpaajien ryhmään kuuluva lääke, jolla on uraattiarvoa pienentävä vaikutus, joten se on kihtipotilaalle suotuisampi valinta.

09/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi