Hyppää sisältöön

Olen törmännyt erilaisiin tilastotietoihin – sydäninfarktin uusiutumisriski on vuositasolla 5 %, ja keskimäärin 65 % sydäninfarktin saaneista saa sen uudestaan. Tämä on kuitenkin keskimääräinen tieto, sillä osa sepelvaltimotautipotilaista tupakoi, syö epäterveellisesti, ei liiku eikä ota lääkkeitään. Osa taas noudattaa ohjeita – ei tupakoi, liikkuu runsaasti, syö ohjeiden mukaan, ottaa lääkkeensä ja kolesteroli pysyy alhaalla. Osa taas on tuolla välillä. Kiinnostaisi tietää mikä on sydäninfarktin uusiutumisriski henkilöllä, joka noudattaa annettuja ohjeita lääkitysten ja elintapojen suhteen? Pienempi se on mutta kuinka pieni?

22/03/2016

Kiinnostunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.3.2016
Päivitetty 4.6.2018

Mielenkiintoinen kysymys. Vastaus riippuu varmasti siitä, mistä sitä etsii. Melko tuoreessa laajassa kolesterolilääketutkimuksessa (IMPROVE-IT), johon otettiin potilaita pian sairastetun sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen, kuuden vuoden aikana tehokkaamman hoidon ryhmässä olleista kuoli, sai uuden sydänkohtauksen tai aivohalvauksen 33 % eli vajaat 6 % vuodessa. Sydänperäisiin syihin kuoli kuudessa vuodessa 7 % (siis runsas prosentti vuodessa) ja sydäninfarktin sairasti vastaavasti 13 % (runsaat 2 %). Nämä luvut eivät tarkoin vastaa kysymykseen, koska vaikka kaikki saivat elintapaneuvontaa, kukin noudatti niitä omalla tavallaan, mistä tutkimusraportissa ei ollut tarkkoja tietoja.

Toisessa tutkimuksessa, jossa lääkehoito oli nykyvaatimusten mukaista, potilailta kysyttiin kuukauden kuluttua sepelvaltimotautikohtauksesta heidän tupakoinnistaan, ravinnostaan ja liikunnastaan. Puolen vuoden kuluttua kohtauksesta, verrattuna elintavoiltaan parhaaseen ryhmään (eivät olleet koskaan tupakoineet ja kertoivat noudattavansa ruokavalio- ja liikuntasuosituksia), laiminlyönti yhdessä elintapatekijässä lisäsi riskin kuolla, sairastaa uusi sydänkohtaus tai aivohalvaus kaksinkertaiseksi. Kaikkien kolmen elintapaseikan huono toteutus lisäsi kyseisen riskin nelinkertaiseksi.

29/03/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset