Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Elvytetyn sydänlääkitys

Hei
Minulle on määrätty Metoprolol 47.5 mg lääkettä 2.6.2016 sattuneen kammiovärinän estämiseksi. Kammiovärinä kesti 40 min eli sydänpysähdys oli pitkä. Selvisin kuitenkin tehokaan painantaelvytyksen (nuorin poikani) ja hoitohenkilökunnan avulla. Korkeimman apua myös tarvittiin. Sain tahdistimen, joka ei muuten rytmitä vaan on elvyttävä, jos jotain tapahtuisi. Sydänvaivan syyksi epäiltiin virusmyokartiittia. Sydän oli tutkimuksissa täysin terve ja nyt maaliskuussa edelleen täysin terve sydän. Harrastan kestävyysjuoksua ja olen harrastanut sitä koko ikäni. Olen 55-vuotias. Beetasalpaaja vie hiukset päästä. Olen väsynyt ja juostessa olo, että käsijarru päällä koko ajan. Onko mitään muuta mahdollisuutta kuin beetasalpaajalääkitys? Verenpaine on aina ollut vähän rajoilla ja ymmärrän kyllä, että jonkinlainen lääkitys voisi olla sen vuoksi tarpeen. Koskaan aiemmin ei siis sydänvaivaa ole ollut. Tämäkin todennäköisesti johtui hampaan juuritulehduksesta, jota olittin hoitamassa. Haluaisin harrastaa ja olla elämässä täysillä mukana nyt vielä kun sain toisen elämän kuin ihmeen kaupalla.
Kiitän ystävällisesti etukäteen mahdollisesta vastauksesta.

11/05/2017

Vesku

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 11.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

On upeata kuulla, kuinka hyvin omaisen peruselvytys on onnistunut, ja kysyjä on selvinnyt vaikeasta sydäntapahtumasta. Onnea!

Beetasalpaajia, joihin metoprololi-lääkitys lukeutuu, on lukuisia erilaisia. Valitettavasti ne kaikki rajoittavat sykkeen nousua rasituksessa. Kysyjällä käytössä oleva annos, metoprolol 47,5 mg, on lisäksi varsin pieni. On mahdollista kokeilla toista beetasalpaajaa, esimerkiksi bisoprololia, sillä lääkevaikutuksissa on jonkin verran yksilöllistä vaihtelua. Rytmihäiriöitä estäviä lääkkeitä on varsin rajoitettu määrä. Kysyjän kaltaisessa tapauksessa kyseeseen voisi tulla amiodaroni (Cordarone®), jolla kuitenkin on huomattavasti enemmän haittavaikutuksia kuin tavallisella beetasalpaajalla, eikä se siksi ole suositeltava kuin vaikeimmissa tapauksissa, rytmihäiriön toistuessa. Verenpainelääkkeitä löytyy suuri joukko joista valita, eikä beetasalpaaja olekaan pelkän verenpaineen hoidoksi ensisijainen valinta.

Kysyjän tapauksessa tärkein uutta tapahtumaa estävä toimi on varmastikin rytmihäiriötahdistin. Lähitulevaisuudessa saadaan laitteen muistista arvokasta seurantatietoa, jonka perusteella voidaan arvioida kuinka pysyvä rytmihäiriötaipumus on, ja lääkitystä kannattaa säätää myös tämän tiedon mukaan.    

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi