Olen satunnaisesti tarkkaillut sykettäni heti herättyäni ja usealla kerralla huomannut rytmissä epätasaisuutta. En tunne muljahtelua, värinää, enkä varsinaisesti väliin jääviä tai ylimääräisiä lyöntejä. Ensin rytmi on normaali, sitten 1-3 lyöntiä selvästi pidemmällä välillä, joita seuraa 1-3 normaalia nopeampaa lyöntiä joiden jälkeen rytmi palaa normaaliksi. Epätasainen rytmi ei tunnu mitenkään epämukavalta. Lisäksi koen nopeassa lämpötilanvaihtelussa (saunasta suihkuun mennessä) huimausta jolloin silmissä sumenee, melko usein myös seisomaan noustessa ja joskus myös paikallaan istuessa huimaa. Pyörryn melko helposti. Huimauksesta ja pyörtymisestä on epäilty jumissa olevia hartioita ja niskaa, mutta voiko näillä olla yhteys ja tarviiko epätasaista sykettä tutkia tarkemmin? Olen 26-vuotias, terve nainen.
12/01/2017
Emma
Vastaus
Sydämen sykkeen vaihtelua ja poikkeavuuksia esiintyy kaikilla ihmisillä. Monet aistivat sykemuutokset, toiset ovat asian suhteen täysin oireettomia. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla syke vaihtelee jo hengityksenkin mukaan: sisäänhengityksessä syke nopeutuu ja uloshengityksessä hidastuu. Jos pulssia tunnustella sydämen syke on pääsääntöisesti normaali, tasainen, mutta ajoittain esiintyy muutamien lyöntien ”ryppyjä”, kyseessä on melkoisella varmuudella lisälyöntisyys. Lisälyöntisyys on yleensä harmitonta, varmuden asiasta saa vuorokauden mittaisella Holter -nauhoituksella.
Saunan lämmön vaikutuksesta ihon verenkierto lisääntyy ja hikoilun seurauksena voi tapahtua myös lievää elimistön kuivumista, riippuen luonnollisesti saunomisen kestosta. Jos henkilöllä on luonnostaan normaali tai matalahko verenpaine, voi seurauksena olla verenpaineen lasku, joka ilmenee huimauksena ja pyörtymisenä. Istumasta tai makaamasta ylös noustessa esiintyvä huimaus on myös merkki verenpaineen laskusta. Tätä kutsutan ortostaattiseksi huimaukseksi, eikä kyseessä ole sairaus vaan viaton ilmiö. Tärkeätä on oppia tunnistamaan tyypilliset altisteet ja suorittaa varotoimia (esim. pään laskeminen polvien väliin) varsinaisen pyörtymisen välttämiseksi.
16/01/2017
Anna-Mari Hekkala