Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Myös iäkkäät kaipaavat kumppania

Myös iäkkäät kaipaavat kumppania

Seksuaalinen nautinto saattaa lisääntyä ikääntymisen myötä. Seksuaalisten vastoinkäymistenkin esiintyminen on tavallista, mutta niihin on apukeinoja. Ikääntyvien joukossa merkittävä ongelma seksuaalisuuden saralla on yksinäisyys.

Mia Hemming
Julkaistu 11.2.2018
Päivitetty 7.5.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Seksuaalisuuteen kuuluu muutakin kuin seksi eikä seksuaalisuuden toteuttaminen edes edellytä seksiä. Sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Tanja Leijokari-Olosunde kertoo, että ikääntyneillä seksuaalisuuden saralla kumppanuus vaikuttaa tärkeämmältä asialta kuin seksuaalinen tyydytys.

– Fyysinen läheisyys sekä läsnäolo ovat tärkeitä ikäihmisille. Kumppani tekee myös olon turvallisemmaksi ja arjen iloisemmaksi, Leijokari-Olosunde Tampereen kaupungilta mainitsi ikäihmisten Pappilanpuiston palvelukeskuksessa pitämässään alustuksessa.

Kosketus, nähdyksi ja kuulluksi tuleminen tukevat itsetuntoa ja aiheuttavat mielihyvän tuntemuksia. Tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi tukee mielenterveyttä ja on oleellinen osa itsensä onnelliseksi tuntemista. Leijokari-Olosunde muistuttaa, että ikääntyneillä kumppaneilla saattaa olla toisilleen enemmän aikaa, mikä on mahdollisuus läheisyydelle.

– Myös suorituspaineet yleensä helpottavat ikääntymisen myötä.

Ikääntyneet harrastavat seksiä

Osalla ikääntymisen myötä aktiivinen seksielämä jatkuu sen sijaan, että seksuaa­lisuus muuttuisi enemmän kumppanuudeksi ja hellyydeksi. – Myyteistä, että ikääntyneet eivät harrasta seksiä, ollaan onneksi pääsemässä eroon. Tanja Leijokari-Olosunde korostaa, – seksuaalinen halu ei lopu automaattisesti iän myötä.

– Seksuaalinen kanssakäyminen loppuu vasta sitten, kun ihminen itse päättää niin syystä tai toisesta, Leijokari-Olosunde täsmentää.

– Kyselyjen mukaan yli 70-vuotiaistakin naisista sekä miehistä huomattavan suuri osa on seksuaalisesti aktiivisia. Osuus pysyy huomattavasti suurempana kuin seksuaalisesti passiivisten määrä ainakin noin 80-vuotiaiksi asti.

Seksuaalinen nautinto voi lisääntyä ikääntymisen myötä itsetunnon parannuttua, jos rakastelu on nuorempana tuntunut esimerkiksi häpeälliseltä. Orgasmin saavuttaminenkin saattaa olla helpompaa, jos tietää, mikä tuntuu hyvältä ja uskaltaa sen kumppanille kertoa.

– Myös estot saattavat olla vähentyneet, ja epäonnistumiset eivät enää suuremmin hetkauta. Seksiä voi lisäksi harrastaa ilman pelkoa raskaaksi tulemisesta.

Runsas alkoholinkäyttö voi aiheuttaa erektio-ongelmia

Sairastuminen, terveydelliset vaivat ja ikääntymisen tuomat muutokset voivat vaikuttaa seksielämään häiritsevästi. Naisilla hormonitoiminnan muutokset saattavat aiheuttaa limakalvojen kuivuutta. Tanja Leijokari-Olosunde neuvoo silloin käyttämään liukasteita.

– Niin voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi yhdyntäkipuja, jotka muuten saattavat vähentää seksuaalista halukkuutta. Kuivuus voi aiheuttaa myös kirvelyä. Naisilla saattaa ilmetä lisäksi tuntoherkkyysongelmia, Leijokari-Olosunde kertoo.

– Miehillä esimerkiksi korkea kolesteroli ja sydän- sekä verisuonitaudit voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Ikääntymisen myötä sileiden lihassolujen koko peniksen alueella pienenee ja verenvirtaus heikkenee, mikä aiheuttaa heikompia­ erektioita.

Terveet elämäntavat voivat ennaltaehkäistä ja vähentää erektiohäiriöitä, joihin saa tarvittaessa apua myös lääkkeistä. Netistä ei kannata tilata lääkkeitä, sillä sieltä saattaa saada aivan jotakin muuta kuin erektiohäiriölääkettä. Mikäli sairauden tähden joutuu rajoittamaan fyysisiä rasituksia, voi keksiä sopivia keinoja nauttia seksuaalisuudestaan ja kumppanistaan.

– Kannattaa ottaa lääkärin kanssa puheeksi seksiasiat sairauksista puhuttaessa tai kysyä häneltä seksuaalineuvojaa.

– Myös hoitohenkilökunnan olisi hyvä tilanteen mukaan kysyä, onko henkilöllä seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi moni eturauhassyöpään sairastunut toivoo hoitajan ottavan asian esille, sillä itse potilaat eivät aina kehtaa.

Muistisairastuneen tapa ilmaista seksuaalisuutta eri tavoin kuin aiemmin voi muodostua ongelmaksi. Hän saattaa haluta toistuvasti seksuaalista kanssakäymistä tai tulla aggressiivisen mustasukkaiseksi.

– Myös neurologisten sairauksien, kuten Parkinsonin taudin, lääkkeet voivat lisätä seksuaalisuutta. Kyvyt ja halut eivät välttämättä kohtaa, jos toinen yliseksualisoituu.

Sinkkuiltoja?

Kumppanin puute saattaa vaikeuttaa seksuaalielämää. Yksinkin voi kuitenkin hoitaa seksuaalisten tarpeiden tyydyttämisen. Tanja Leijokari-Olosunde vinkkaa, että apua saa tarvitessaan tai halutessaan erilaisista seksivälineistä.

– Esimerkiksi Tampereella ikääntyneille tarkoitetulta Parisuhdepysäkiltä naiset ovat käyneet tutustumassa erotiikkaliikkeeseen, Leijokari-Olosunde mainitsee.

– Senioreiden palveluissa voitaisiin huomioida erilaisin tapahtumin yksin jääneet, kumppania kaipaavat ikäihmiset.

Kosketuksen ja fyysisen läheisyyden kaipuu voi ahdistaa yksin elävää yksinäisyyden tunteilla. Sukupuoli-identiteetti ja itsetunto saattavat kärsiä, jos ei saa osakseen ihailua ja itseensä kohdistuvaa seksuaalista halua.

Lähteenä käytetty myös

Väestöliitto, Ikääntyminen ja seksuaalisuus. http://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/tietoa-seksuaalisuudesta/aikuis…

Mia Hemming 11.11.2014

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi