Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Geneeriset bisoprololi-valmisteet

Onko Bisofrololi ja Orlok samanlaisia toiminnaltaan (5 Mg). Minulla on Bisofrololi 2,5 mg aamuisin ja 1 h- jlkeen tulee voimaton olo. Alkuun oli 1/5 tbl aamuisin ja sama iltain, siis 1,25 mg x 2. Olisiko vaihtoehtoa läkkeelle.? Cardiologin suositus on 1×2,5 mg aamuisin.

07/08/2017

Vajaa toiminta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä esitetyllä lääkeaineella bisofrololi tarkoitetaan ilmeisesti bisoprololia. Tämä on hyvin yleisesti käytetty beetasalpaaja. Lääkkeen alkuperäisvalmiste on nimeltään Emconcor®. Rinnakkaisvalmisteita löytyy nimillä Orloc®, bisoproact®, bisoprolol actavis®, bisoprolol orion®, bisoprolol ratiopharm® jne. Lääkärin määräämä annos 2,5 mg vuorokaudessa on varsin pieni. Lääkkeen maksimiannos on 20 mg vuorokaudessa.

Lääkkeen mahdollisia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi rasituksessa ilmenevä voimattomuus, huimaus, sormien ja varpaiden kylmääminen ja erektiohäiriöt. Lääkkeellä on kuitenkin niin paljon hyödyllisiä vaikutuksia, että saavutut hyödyt ylittävät yleensä mahdolliset haitat. Nämä mainitut haitat ovat beetasalpaajien luokkavaikutuksia, eli vaikka valmisteita löytyy useita erilaisia, haitat ovat yleensä samantyyppisiä. Kannattaa kuitenkin keskustella reippaasti mahdollista haitoista lääkärin kanssa, yhdessä asiaa pohtien saattaa löytyä ratkaisu, jolla haittavaikutukset ainakin lievittyvät. Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi siirtää lääkkeen ottaminen aamusta päivälle. Jos aamulääkkeissä on mukana verenpaineeseen vaikuttavia lääkeaineita, saattavat lääkkeet yhdessä aiheuttaa mainitut ongelmat.

09/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi