Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Haitallisen hidas pulssi

Holterissa noin vuosi sitten oli sinoaalikatkoksia, pulssi 39. Diagnoosi sinussolmukkeen sairaus. Tällaista on jatkunut vuosia. Nyt istuessani tietokoneella pulssi on kokoajan alhainen 34-40. En sen vuoksi ole saanut nukuttua. Huimauskohtauksia on ollut viime viikkoina tiheään. Väsymys yllättää päivälkläkin ja hengästyn helposti. Mitä teen?

20/06/2018

Hessu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Holter tarkoittaa sydämen rytmin pitkäaikaisrekisteröintiä. Se toteutetaan yleensä vuorokauden kestoisena. Holter-tutkimuksessa rekisteröidään kaikki sydämen sähköinen toiminta, ja se on hyvä tutkimus selvittäessä rytmihäiriöitä.

Sinussolmukkeen sairaus on rytmihäiriö, joka kuuluu hitaisiin rytmihäiriöihin. Se tarkoittaa sitä, että sydämen ”pääsähkökeskus” eli sinussolmuke toimii heikonlaisesti ja syke on siksi hidas. Sinussolmukkeen sairaus voi olla alkuvaiheessa lievä, siten että syke on hidas vain lepotilassa kuten esimerkiksi yöllä nukkuessa, mutta nousee päivällä liikkuessa tarpeellisen korkealle. Ilmeisesti alun perin on ollut kyse tällaisesta tilanteesta ja sairautta on jääty seuraamaan ilman tahdistinhoitoa.

Vuosien kuluessa voi kuitenkin käydä niin, että sinussolmukkeen rappeutuminen etenee ja syke käy entistä hitaammaksi. Syke on liian hidas, jos päiväaikainen syke on (hereillä ollessa) alle 40/min. Nyt ilmaantuneet huimauskohtaukset, väsymys ja rasituksessa ilmaantuva hengästyminen ovat merkkejä siitä, että syke saattaa pudota yht’äkkisesti epätarkoituksenmukaisesti tai ei nouse riittävästi rasituksessa.

Nyt täytyy arvioida, onko tullut tahdistimen aika. Jos on esiintynyt äkillisiä huimauskohtauksia (ns. presynkope-kohtauksia) tai jopa täydellinen pyörtyminen (synkope), sydämen rytmiä pitäisi tarkkailla tehokkaasti jopa sairaalaolosuhteissa ja silloin oikea tapa toimia on hakeutua päivystykseen. Jos oireet eivät vielä ole näin voimakkaita, pitäisi Holter-tutkimus ainakin uusia pikaisesti. Kesäaika ja asuinpaikkakunta (eli tutkimuksen saatavuus) ratkaisevat, kumpi tapa on toimivampi, päivystys vaiko Holter-tutkimus lähiviikkoina.

28/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi