Hyppää sisältöön

Olen siirtynyt Marevanista Xareltoon. Tämä uusi verenohennuslääke sopii minulle eritttäin hyvin. Probleemani on hammaslääkärini – ja hammashygienikkoni pelko tätä verenohennuslääkettä kohtaan. Hammashygienikkoni väittää, että hammskiveä poistaessa bakteerit menevät sydämeen. Samoin tuntuu hammaslääkärini pelkäävän jopa yksinomaan hampaan paikkausta – saatikka hampaan poistoa. Pitääkö minunkin nyt pelätä?

22/04/2016

Eteisvärinä/Tahdistin

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 27.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

On kiitettävää, että hammashoidon henkilöstö paneutuu hoidettavan yleissairauksiin ja ottaa ne huomioon. Tässä on vain kaksi asiaa mennyt sekaisin.

1) Kaikkeen veren hyytymistä estävään lääkitykseen liittyy lisääntynyt verenvuototaipumus. Tämä koskee niin varfariinia (Marevan), suoria antikoagulantteja (kuten Xarelto) ja asetyylisalisyylihappoa. Vuototaipumus on otettava huomioon verenvuotoa aiheuttavien leikkausten ja muiden toimenpiteiden yhteydessä. Pienet toimenpiteet, kuten hammaskiven poisto tai 1–3 hampaan poisto voidaan tehdä hoitoa keskeyttämättä, puhumattakaan paikkauksesta.

2) Hampaisiin ja ikeniin kohdistuvissa toimenpiteissä (kuten eräissä muissakin toimenpiteissä) vereen pääsee säännönmukaisesti bakteereja. Terveelle tämä ei ole ongelma. Bakteerit voivat kuitenkin tarttua sairaaseen sydänläppään tai muuhun rakenteeseen ja aiheuttaa siellä tulehduksen (endokardiitin), joka on vakava tauti. Tätä pyritään estämään antamalla etukäteen annos antibioottia, mitä kutsutaan endokardiittiprofylaksiksi. Kuten linkitetyssä kirjoituksessa kerrotaan, nykyään tämä katsotaan tarpeelliseksi vain pienessä osassa sydämen rakennevikoja ja tietyissä toimenpiteissä. Eteisvärinä tai tahdistinhoito eivät vaadi antibioottiehkäisyä hammashoidon yhteydessä.

27/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset