Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Lääkkeet ja sydänterveys

Onko metformiinillä todettu positiivisa vaikutuksia sydän- ja verisuoniin? Entä apurin. Voiko asa 50 mg ottaa yhdesä e-epa 650 mg kanssa? Voimistavatko toistensa vaikutsta veren hytymisen.

20/04/2016

Lääkkeet

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 21.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Vuonna 1998 julkaistussa klassiseksi muodostuneessa tutkimuksessa metformiini vähensi sydän- ja verisuonisairauksia ylipainoisilla diabeetikoilla. Muun muassa tämän vuoksi metformiini on yleensä ensimmäinen verensokeria alentava lääke, joka aloitetaan tyypin 2 diabeetikoille. Vielä suuremmat hyödyt saavutetaan statiini- ja verenpainelääkkeillä.

Allopurinoli (Apurin) on lääke, jota käytetään kihtikohtauksien estämiseen. Sillä ei ole todettu verisuonisairauksia vähentävää vaikutusta.

Asetyylisalisyylihappoa (ASA) ei suositella terveille, ei myöskään diabeetikoille, joilla ei ole todettu verisuonisairautta. Pienet hyödyt kumoutuvat (myös pienillä) haitoilla eli verenvuotojen lisääntymisellä. Tutkimuksia on käynnissä siitä, olisiko jokin terveiden suuren riskin henkilöiden ryhmä, jolla ASAn hyödyt ylittäisivät haitat. Kalaöljykapselit, jotka sisältävät joko EPA:a tai EPA:a ja DHA:ta, eivät valtaosassa tutkimuksia ole hyödyttäneet, eikä niiden käyttöä nykytiedon valossa suositella. ASA ja EPA vaikuttavat molemmat verihiutaleiden toimintaa estävästi, joten yhteisvaikutus teoriassa lisää verenvuodon vaaraa. Kalan rasvoja saa riittävästi kalaa syömällä, mikä on turvallista ja muutenkin terveellistä.

21/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi