Hyppää sisältöön

Tervessi Turust! Mistä johtuu ja voiko asian korjaamiseksi jotain tehdä? Kun rasitan itseäni niin hengästyn valtavasti, mutta syke ei juurikaan nouse (noin 60 ==> 75). Olen näet kummastellut sitä, että vaikka olen yrittänyt (jo vuosia) kuntoilla hengästymisseen asti – kunto ei ole kohentunut. Nyt kun hankin ”hyvinvointirannekkeen”, tiedostin vasta tämän ongelman.

Hengästymisen lisäksi tällöin esim. pyöräillessä jalat puutuvat ja voima yksinkertaisesti niistä loppuu. Vaikka en lääkäri olekaan, niin tiedostan sen, että kunnon kohentumiseen vaadittava syke on vähintään 100 ja kun sydän lyö vain 75/min lihaksiin ei kulkeudu ”happea” ja siitä seuraa em. hyytyminen. Tiedoksi, että ”sairastuin” v. 2012 parantumattomaan syöpään (kevytketjumyelooma), mutta muut tautia potevat eivät ole samaista ongelmaa saaneet sen kylkiäisenä.

17/07/2017

lempo50

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sykkeen heikko nousu rasituksessa saattaa johtua ns. sairaan sinuksen oireyhtymästä. Sinussolmuke on se sydämen osa, jossa sydämen sähköinen impulssi alkaa. Ikääntyessä sinussolmuke voi alkaa ”rapistua”, jolloin se ei kykene nostamaan sykettä rasitusasteen vaatimalle tasolle. Oireena on lihasuupumista ja hengästymistä.

Asiaa tutkitaan rytmin vuorokausirekisteröinnillä, ns. Holter-tutkimuksella. Laite rekisteröi kaikki sydämen lyönnit koko vuorokauden ajalta. Tutkittava merkitsee päiväkirjaan puuhastelut kuten pyöräilyn, sekä myös oireet. Lääkäri näkee rekisteröinnistä, miten sydämen syke vaihtelee ja onko kyse mainitusta sairaudesta.

Jos potilaalla todetaan sairaan sinuksen oireyhtymä, sen hoito on sydämen tahdistin. 

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi