Hyppää sisältöön

Olen mm. Mehiläisen sivuilta lukenut, ettei jo rytmihäiriö- ja sydämen vajaatoimintadisgnoosin omaavalle potilaalle tehdä läppäleikkausta. Saman lausunnon luin myös Sydänliiton sivuilta, mutten nyt löydä artikkelia. Itselläni em. diagnoosit ovat melkein yhtä tuoreet kuin tutkimustieto synnynnäisestä hiippaläpän vuodosta. Oireiden (turvotus ja väsymys) viimeisin pahenemisvaihe oli 2016 marraskuussa, ja tammikuussa 2017 silti vakuutettiin läppäleikkauksen olevan edessä. Aion loikata jonosta, jos ei muuta niin korkeakoulupaikan saatua opiskelupaikkakunnalle muuttamalla. Lykkään ainakin väistämätöntä, ja saan useamman lausunnon leikkauksen tarpeellisuudesta. Rytmihäiriöni on huomaamaton ollut alusta asti, ts. ei sähköistä käynnistystä ja ”toiseksi paras rytmi” sinuksen jälkeen -arvio. 

29/06/2017

läppärakennevika

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 30.6.2017
Päivitetty 4.6.2018

Rytmihäiriö ja/tai sydämen vajaatoiminta eivät ole esteitä sydämen läppävian leikkaushoidolle. Varsinkin, jos kyseessä on nuorehko potilas, viallisen läpän korjaaminen on ainoa vaihtoehto ehkäistä vajaatoiminnan vaikeutuminen tulevaisuudessa. Ikääntyneen, monisairaan potilaan kohdalla tilanne saattaa olla toisenlainen. Tuolloin leikkauksesta aiheutuvat riskit voivat olla hyötyä suurempia, ja leikkauksesta pidättäydytään. Nuorten potilaiden kohdalla tilanne on eri, koska leikkauksella vaikutetaan eliniän odotteeseen.

Läppäviat luokitellaan vaikeusasteen perusteella kolmeen sarjaan: lievä, keskivaikea ja vaikea. Leikkausta harkitaan vasta, kun läppävika on vaikea-asteinen. Tällaistakin läppävikaa saatetaan seurata ja odotella sopivaa leikkausajankohtaa. Tähän vaikuttavat monet lisätekijät, kuten potilaan oireisuus ja suorituskyky, sekä sydämen ultraäänitutkimuksessa mitattavat seikat kuten sydämen lokeroiden kuormittuminen ja viitteet sydämen pumppauskyvyn heikentymisestä. Läppäleikkauksen tarpeellisuus ja ajankohta arvioidaan siis aina yksilöllisesti.

Kysyjän läppävika on hiippaläpän vuoto. On varsin tavallista, että hiippaläpän vuodon edetessä merkittäväksi, ja eteislokeroiden venyessä potilaalle tulee eteisvärinärytmihäiriö. Tämä on jo yksi merkki siitä, että leikkauksen aika alkaa olla käsillä. Hiippaläpän vuodon korjausleikkauksessa tehdään usein samalla kertaa myös rytmihäiriöleikkaus, jonka tarkoitus on tavoitella vielä normaalia sinusrytmiä.   

Koska kysymyksessä mainitaan opiskelupaikalle muuttaminen, oletan että kysyjä on nuori henkilö. Näin ollen viallisen läpän korjausleikkaus tulee ilman muuta kyseeseen, varsinkin kun on jo ollut sydämen vajaatoimintaoireilua.

30/06/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset