Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Huimaus eteisvärinäkohtauksen päättyessä

Olen 74v. mies jolla todettu sepelvaltimotauti. Ohitusleikkaus tehtiin toukokuun lopulla v.2007. Lääkitys: Spesicor 95mg, Cardace 5mg, Nexium 20mg, Atorvastatin 20mg ja Xarelto 20mg. Lisäksi syön päivittäin C-vitamiinia 500mg ja D-vitamiinia 50mg. Keväällä 2015 todettiin eteisvärinää ja määrättiin Marevan lääkitys joka vaihdettin v.2016 Xareltoon. Eteisvärinää esiintyy vaihtelevasti yhdestä viiteen kertaan kuukaudessa ilman mitään erityistä syytä. Alkoholinkäyttöni on niin vähäistä, että se on käytännössä olematonta. Rytmit vain menee sekaisin ja tämä tapahtuu melkein poikkeuksetta aamuyöllä lepotilassa. Rytmihäiriöt ovat kestäneet 4-19 tuntia ja normaali rytmi palaa itsestään. Rytmin palatessa normaaliksi tapahtuu voimakas huimaus. Viime aikoina on käynyt kaksi kertaa niin, että olen hyvin lyhyeksi aikaa menettänyt tajuntani. Yksineläjänä tämä on ruvennut huolestuttamaan, että entäs jos tajunta menee pitemmäksi aikaa.
Kysynkin onko tällainen huimaus normaalia rytmin palautuessa? Itse arvioisin sen johtuvan hetkellisestä verenpaineen laskusta kun rytmi palautuu? Toiseksi kysyisin, onko olemassa joku lääke jolla saisi rytmit paikoilleen nopeammin, koska tämä oikean rytmin odottaminen haittaa päivittäistä kuntoliikuntaa? Olen ollut jo joitakin vuosia huolissani siitä, että ohitusleikkauksen jälkeen ei ole ollut minkäänlaista seurantaa, jossa olisi voinut keskustella alan asiantuntijalääkärin kanssa. 
 

11/04/2018

Jäsen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinä on hyvin tavallinen rytmihäiriö ikääntyvillä, ja erityisesti sydänleikkauksen jälkeen. Hoidossa on tärkeätä ehkäistä rytmihäiriöön liittyviä aivoverenkierron häiriöitä antikoagulantilla, eli veren hyytymistä hidastavalla lääkityksellä. Kysyjän tapauksessa asia hoituu Xarelto®-valmisteella.

Jos eteisvärinäkohtauksen päättymiseen liittyy äkillistä huimauksen tunnetta, on syytä epäillä, ettei normaali rytmi, eli sinusrytmi, käynnisty tarpeeksi nopeasti eteisvärinärytmin päättyessä. Jo muutaman sekunnin viive sinusrytmin alkamisessa riittää aiheuttamaan oireen. Kun tarina jatkuu kertomuksella tajunnan menetyksestä, eli kysyjä on tässä yhteydessä pyörtynyt, on lähes varmaa, että kyseessä on tämä ilmiö. Tilannetta kutsutaan sairaan sinuksen oireyhtymäksi ja hoito on tahdistinhoito. Tahdistinta ei kuitenkaan voi laittaa, ellei saada ensin jonkinlaista EKG-todistetta diagnoosin varmistamiseksi. Parhaiten diagnoosi saadaan määritettyä seuraamalla sykettä päivystyksessä monitorissa. Vaikka eteisvärinäkohtaus onkin toistaiseksi päättynyt itsestään, neuvon seuraavalla kerralla eteisvärinän alettua hakeutumaan päivystykseen, jossa rytmiä tulisi seurata vähintäänkin siihen asti kunnes rytmin vaihtuminen tapahtuu.

Tilannetta saattaisi lievittää Spesicor®-lääkkeen tauotus, mutta luultavammin ongelma ei lääkkeen lopettamisella kuitenkaan korjaannu täysin ja eteisvärinää tulisi esiintymään enemmän. Lääkemuutoksia ei siis voi suositella pelkästään tällä palstalla esitettyjen tietojen valossa näkemättä potilasta.

24/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi