Hyppää sisältöön

Olen 63-vuotias normaalipainoinen verenpainetta lukuunottamatta perusterve nainen. Minulla on sukurasituksena jo kolmekymppisenä ilmennyt korkea verenpaine, mutta verenpaine ollut nyt pitkään tasolla 123/76 ja 119/71 ja 115/70. Nilkat turpoilevat usein ja rintalastassa tuntuu usein ”ahdistusta”, kipuakin. Onko minulla liian korkea alapaine? Syön Amloratio 5 mg + Bisoprolol Ratiopharm 5 mg aamuin illoin. Onko alapaine liian korkea yläpaineeseen verrattuna? Onko toinen näistä/molemmat lääkkeistä liikaa tai liian vähän? Sydämen jaksaminen vähän mietityttää…

11/04/2018

Aikanainen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä esitetyt verenpainelukemat vaikuttavat varsin hyviltä eikä ole syytä huolestua ylä- ja alapaineiden suhteesta.

Kysyjä kertoo nilkkojen turvottelusta. Tavallisin syy siihen on alaraajalaskimoiden heikkous eli suomeksi suonikohjutauti. Kuitenkin lääkityksessä mainittu amlodipiini voi myös aiheuttaa nilkkojen turvottelua, joten yksi ratkaisu saattaisi olla amlodipiinin vaihto toiseen valmisteeseen. Lisäksi käytössä on bisoprololi, joka on beetasalpaajavalmiste. Lääke hidastaa sykettä, myös rasituksessa, ja saattaa siksi aiheuttaa voimattomuutta ja ahdistavaa oloa liikkuessa. Beetasalpaajalääkkeet eivät ole enää nykysuositusten mukaisesti ensisijaisia lääkkeitä verenpaineen hoitoon. Eli jos lääkkeen käytölle ei ole muuta syytä, kuten esimerkiksi rytmihäiriötaipumusta, tämäkin valmiste kannattaisi vaihtaa modernimpaan vaihtoehtoon.

Koska kysyjällä on jo nyt käytössä kaksi valmistetta kaksi kertaa päivässä, joudutaan jatkossakin ehkä käyttämään kahta eri tavoin vaikuttavaa lääkettä. Valikoimassa on kuitenkin monia pitkävaikutteisia lääkkeitä, joista saattaa riittää pelkästään aamuisin otettava valmiste. Lisäksi monista lääkkeistä löytyy ns. yhdistelmävalmisteita, joten parhaimmillaan voidaan lääkityksessä päästä yhden pillerin vaihtoehtoon.

24/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset