Hyppää sisältöön

Voinko lopettaa käytön? Huono oksettava olo, näkö sumenee lukiessa. Olen monesti sanonut tk-lääkärille, mutta on sanottu, että arvot ovat hyvät, ei lopetettu. Kaikki haittavaikutukset löytyy. Paino noin 62-65, pituus 162. Muu lääkitys 100 Mg primaspan sekä kalkki ja mangnesium määrätty 10 vuotta sitten rintarangan hyvänlaatuisen kasvaimen poiston jälkeiseen turvotukseen. Liikun aika paljon: kerran viikossa vesijumppa ja kuntosali, joka aamu kävelen koiran kanssa noin tunnin.

14/03/2015

Tupu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.3.2015
Päivitetty 4.6.2018

Perusperiaate on toki, ettei lääkityksiä mennä omin päin lopettamaan, vaan asiat sovitaan lääkärin kanssa. Ottamatta yksittäistapaukseen kantaa voi pohtia, että jos nesteenpoistolääkitys on aikanaan määrätty oireenmukaisena turvotuksiin, joiden syy on poistunut, miksi ei voisi kokeilla lääkkeen lopettamista. Vai onko sille jokin muukin syy, esimerkiksi kohonnut verenpaine?

Kommentoin myös toteamusta ”kaikki haittavaikutukset löytyy”, millä kysyjä tarkoittanee sitä, että lääkkeen pakkausselosteesta löytyvät kaikki ne haittavaikutukset, joita hän itse kokee. Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen. Pakkausselosteissa luetellaan pitkät listat haittoja tai oireita, joita on ilmennyt kyseistä lääkettä käyttävillä. Ne eivät ota kantaa syy-seuraussuhteeseen. Esimerkiksi jos pakkausselosteessa mainitaan ”päänsärky”, lääkkeen käyttäjän vastaava oire ei välttämättä ole lääkkeestä johtuva, koska päänsärkyä esiintyy yleisesti muutenkin. Oikean käsityksen saamiseksi tarvitaan tietoa siitä, mitkä ovat kyseisen lääkkeen todelliset, tyypilliset haittavaikutukset (esimerkiksi nitro voi aiheuttaa tyypillisen ohimenevän päänsäryn). Lisäksi on arvioitava, miten kiinteä ajallinen yhteys lääkkeeseen on (alkoi heti lääkkeen aloituksen jälkeen vai vasta kuukausia – vuosia myöhemmin), onko oireelle muuta syytä tai onko se muutenkin tavallinen. Joskus on hyödyksi pitää lääkityksessä lyhyt tauko, jos se on turvallisesti mahdollista, ja uudelleen aloituksen jälkeen seurata, toistuuko oletettu haitta.

18/03/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi