Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Hyponatremia ja verenpaine

Käytin 5-6 v Atacand plus/1/pv. Paineet suurin piirtein ok. Sitten jouduin vyöruusun takia päivystykseen, jossa todettiin, että Na oli 122. Olin aika voipunut. Kokeiltiin samaa lääkettä ilman diureettia, mutta Na-arvo oli edelleen alakantissa. Vaihdettiin calsiumsalpaajaan, joka aiheutti jalkojeni voimakkaan turpoamisen (on ennestään suonikohjuja). Sen jälkeen kokeiltiin Ace-estäjää, yskä seurauksena. Tosin se ajan mittaan jossain määrin lieveni. Na-arvo 137. Nyt lääkäri vaihtoi lääkkeen takaisin ATR-salpaajaan Kardexetil 8 mg/vrk ja Na oli viimeksi kuukauden käytön jälkeen 133. Minulle on tullut jälleen jalkoihin kramppeja ja nivelestä toiseen hyppiviä vaivoja. Mitenköhän Na vaikuttaa eri ihmisten metaboliaan? On myös ilmennyt, että 2-3 km:n sauvakävelyn jälkeen olen hiestä märkä ja kun olen mitannut paineen heti kotiin tultua se on ollut 96/54 ja pulssi 106. Kotona istuessani arvot ovat luokkaa 150/84 ja pulssi 75. Nyt minulle tehtiin sydämen ultra, jossa ei todettu mitään selvää vajaatoimintaan viittaavaa. Tosin tutkimuksen tehnyt lääkäri mainitsi, ettei lievä sepelvaltimotauti välttämättä näy ko. tutkimuksessa. Rasitustesti tehty 3 vuotta sitten, siinäkään ei ilmennyt mitään erityistä! Mistähän voi johtua verenpaineen lasku rasituksessa? Ei liene ihan normaalia. Olen 77-vuotias nainen, pituus 170 ja paino 83 kg, siis ylipainoinen. En mikään himoliikkuja, mutta arkiliikuntaa, uintia ja vesijuoksua yritän harrastaa. Vieläköhän löytyisi verenpainelääkettä, joka sopisi mulle mainittuja paremmin?

28/03/2016

Outo tapaus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.3.2016
Päivitetty 4.6.2018

Natriumarvo 122 mmol/l on merkittävästi alentunut ja toimenpiteitä vaativa. Tarjoutuvana syynä on tosiaan yhdistelmäverenpainevalmisteen nesteenpoisto-osa, joskin erikoista on, että kysyjä oli käyttänyt samaa lääkettä ilmeisesti ongelmitta usean vuoden ajan. Akuutilla sairaudella (vyöruusu) oli siis ehkä jokin osuus asiaan. Järkevältä tuntuu kuitenkin välttää kyseisen tyyppisiä pitkävaikutteisia nesteenpoistolääkkeitä, mikäli mahdollista. Sitä vastoin natriumarvo 133 mmol/l on niin lähellä normaalia, ettei sen uskoisi aiheuttavan mitään oireita.

Toinen kysymys koski verenpaineen käyttäytymistä rasituksessa. Kuten kysyjä toteaakin, normaalisti verenpaine rasituksessa nousee suhteessa rasituksen asteeseen. Mutta paineitahan ei ollutkaan mitattu rasituksen aikana vaan vasta sen jälkeen. Tällöin verenpaine luonnostaan laskee, koska rasituksen jäljiltä verisuonet ovat vielä laajalti avoimet. Tämä on suotuisa vaikutus, ja liikunnan hyödyt todennäköisesti johtuvat osaltaan juuri siitä.

Verenpaineen suositus- ja tavoitearvot perustuvat rauhallisessa lepotilassa mitattuihin arvoihin. Muissa tilanteissa (esimerkiksi rasituksen aikana tai heti sen jälkeen) mitatut arvot ovat ikään kuin eri mitta-asteikolla, eikä suositusarvoja voi soveltaa niihin. Kysyjän verenpaine näyttää nyt olevan kohtalaisesti hallinnassa, ja Candexetil-lääke sopinee hänelle. Tosin kerrottu 150/84 -taso on pikemmin korkeahko, joten kannattaa varmistaa, että kotimittausarvoja on riittävästi ja ne on mitattu suositusten mukaan.

29/03/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi