Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / ICD-tahdistin ja työkyky

Saan syksyn aikana ICD-tahdistimen. Olen ammatiltani CNC-koneistaja. Voinko jatkaa työssäni?

Risto

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

ICD-tahdistimen nimi tulee sanoista ”implantable cardioverter defibrillator”. Kyseessä on tahdistin, joka kykenee antamaan rytmihäiriön pysäyttävän sähköiskun. Siksi laitetta kutsutaan Suomessa rytmihäiriötahdistimeksi. Tavallisempia tahdistimia, joita tarvitaan kun sydämen syke käy liian hitaaksi, kutsutaan ”hitaan sykkeen tahdistimiksi”.

Kun arvioidaan työkykyä rytmihäiriötahdistimen asennuksen jälkeen, tulee huomioida niin tahdistimeen liittyvät kuin myös potilaan sydänsairauteen liittyvät seikat. Potilaan ammatti vaikuttaa tietysti myös. Rytmihäiriötahdistimen asennuksen jälkeen ammattiautoilu on pysyvästi kielletty.

CNC-koneistajan työ käsittää ymmärtääkseni metallisten kappaleiden ja koneen osien valmistamista erilaisten työstömekanismien avulla. Työstäminen voi olla sorvaamista, jyrsintää, hiontaa jne., mutta sitä voidaan tehdän myös tietokoneohjeistetusti.

Rytmihäiriötahdistimen asennuksen jälkeen tietokoneen käyttö on sallittua, tavalliset kodinkoneet eivät myöskään aiheuta ongelmia. Sensijaan esimerkiksi moottorisaha ja hitsauslaitteet sekä voimakkaat magneettikentät voivat aiheuttaa häiriöitä tahdistimen toimintaa. Nämä häiriöt ovat onneksi kuitenkin tilapäisiä eivätkä siis vairioita itse tahdistinta. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista altistua jatkuvasti tällaisille häiriökentille.

Työkykyä arvioitaessa tulisi olla tarkempaa tietoa työn laadusta ja erityisesti käytettävistä työkaluista. Tahdistinpoliklinikan kardiologikaan ei välttämättä pysty arvioimaan työympäristön haittoja yksin, vaan tässä tapauksessa saatetaan tarvita kardiologin ja työterveyslääkärin yhteistyötä.

31/07/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi