Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ikääntyneen paino ja energiamäärä

Minulla on sepelvaltimotauti, 77 kg, 170 cm, vyötärö 94, ikää 74 ja olen mies.

Ongelmana on painon säilyttäminen tai jopa alentaminen. Koska tarvitsen vain 1000 kcal päivässä ja paino ei laske, vaikka liikun 300 kcal verran päivässä. Jos lisään, lihon nopeasti.
Minimihän on 1200 kcal, joten käynkö säästöliekillä, kun syön verenpainelääkkeitä, jolloin max syke on vain 100/min. Lapseni, sairaanhoitaja, pelkää, että kuivun kokoon, jos en syö enempää määrällisesti. Laatu on kyllä kohdalla, ei sokeria eikä läskiä makkaroista puhumattakaan.
Mistään en ole löytänyt vastausta tähän. Kaikki vain suosittelee syömään 1500 kcal päivässä viis kiloista.

21/01/2021

maalainen

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 21.1.2021

Kysyjän painoindeksi (kg/m2) on 26,6. Yli 65-vuotiaille suositeltava painoindeksi on 23–29 eli kysyjän paino on normaali, eikä syytä alentaa sitä ole. Muutaman kilon nousukaan ei ole ongelma. Lisäksi vyötärönympärys on 94 cm, joka on todella hyvällä mallilla.

77-kiloisen yli 60-vuotiaan miehen perusaineenvaihdunta on laskentakaavan mukaan yli 1500 kcal päivässä. Perusaineenvaihdunta tarkoittaa elimistön toiminnan (mm. hengitys, verenkierto) ylläpitämiseen käytettävän energian määrää. Tämän lisäksi pienikin liike, istuminen, seisominen ja muu toiminta kuluttaa energiaa niin, että arvioitu kokonaisenergiankulutus on lähes 2000 kcal päivässä. Näiden perusteella voidaan sanoa, että jopa tuo 1500 kcal päivässä on liian vähän.

Ruoan energiamäärää ja kulutetun energian määrää on käytännössä vaikea tietää tarkkaan. Niinpä tärkeintä olisi keskittyä kunnon aterioihin, jotta toimintakyvyn kannalta tärkeä lihasmassa saadaan säilymään. Riittävä energian sekä proteiinin saanti ovat tälle edellytyksenä.

Lisätietoja seuraavista kirjoituksista:

21/01/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi