Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kasvisten K-vitamiini ja Marevan

Minulla on fosfolipidivasta-aine-oireyhtymä, johon Xarelto on kontraindisoitu. Kysymykseni koskee Marevanin ja K-vitamiinin yhtälöä. Osaan Finelin taulukon ulkoa ja vaikka punnitsen kaikki kasvistuotteet, INR vaihtelee. Miten K muuttuu, kun se otetaan muun ruoan kanssa? Miksi puhutaan vain tummanvihreistä, kun porkkanassa ja kukkakaalissa on kohtuullisesti, luumussa saman verran kuin keräkaalissa ja enemmän kuin vihreässä pavussa. Ohjeiden mukaan mm. omenaa, tomaattia, paprikaa, porkkanaa ja kurkkuakin voi syödä vapaasti. Eikö niistä saatava yhteenlaskettu mikrogrammamäärä vaikuta samoin kuin esim. vastaavasti parsakaalia? Miksi kuivattaessa luumun K-vit. lähes kuusinkertaistuu, kun taas viinirypäleessä se laskee kuudenteen osaan muuttuessaan rusinaksi, kuitenkin molemmissa arvo on /100g? Ovatko Finelin taulukot luotettavia?

12/02/2020

anni

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 20.1.2021

Kaikki ruoassa oleva K-vitamiini vaikuttaa samalla tavalla tulee se sitten omenasta tai tummanvihreästä parsakaalista. Tummanvihreissä kasviksissa on yleisesti ottaen runsaammin K-vitamiinia kuin muun värisissä. Siksi niiden syöntiin kehotetaan kiinnittämään huomiota tarkemmin Marevan-lääkkeen yhteydessä. Lisäksi muun muassa marjojen ja mehujen käyttöön sekä ravintolisiin, kannattaa kiinnittää huomiota, jos INR-arvo vaihtelee.

Useimmiten INR-arvon pysyy tasapainossa, vaikka K-vitamiinin saanti vaihtelee hieman päivästä toiseen. Suuri saannin muutos useampana päivänä peräkkäin on yleensä INR-arvon muutosten taustalla. Pienempi poikkeama ei yleensä vaikuta. Tutkimuksissa on havaittu, että jos K-vitamiinin saanti on runsasta ja pysyy kohtuullisen tasaisena, INR-arvokin pysyy paremmin tasapainossa. K-vitamiinin imeytymiseen ei juuri vaikuta muu saman aikaan nautittu ruoka.

Kysyjä on tehnyt mielenkiintoisen havainnon kuivattujen luumujen ja viinirypäleiden osalta. Vaikuttaa epäloogiselta, että rusinassa K-vitamiinin määrä on pienempi kuin viinirypäleessä, kun taas kuivatussa luumussa moninkertainen verrattuna tuoreeseen. Finelissä olevat arvot ovat samankaltaiset amerikkalaisten ja ruotsalaisten ravintoarvotiedostojen kanssa. Syytä ei tähän valitettavasti ole tiedossa.

INR-tasapainon löytyminen on toisilla valitettavan vaivalloista. INR-arvon vaihtelemiseen voi vaikuttaa moni seikka ruoan sisältämän K-vitamiinin lisäksi. Esimerkiksi perimä vaikuttaa Marevan-lääkkeen aineenvaihduntaan. Lisäksi kasviksissa saattaa olla muita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat. Tällaisia on erityisesti marjoissa. Siksi niiden käyttö kannattaa vakioida ruokavaliossa, jos INR-arvo ei pysy tasapainossa.

Lisätietoja artikkelista Varfariini sallii vihreät kasvikset.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi