Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Laske energiantarpeesi

Laske energiantarpeesi

Energialaskurilla voit arvioida energiantarpeesi.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki Venla Hanska, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 11.8.2018
Päivitetty 23.10.2023

Energiantarve koostuu kolmesta eri tekijästä. Näistä isoin on perusaineenvaihdunnan ylläpitoon tarvittava energia, jonka osuus on 50–70 % energian kokonaiskulutuksesta. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan normaaleihin elintoimintoihin, esimerkiksi aivojen, maksan, lihasten ja sydämen toimintaan kuluvaa energiaa. Toinen näistä komponenteista on aterian aiheuttama energiankulutus, joka syntyy esimerkiksi ravintoaineiden kuljetuksesta, hajottamisesta ja imeytymisestä ruoansulatuskanavassa. Kolmas energiantarvetta lisäävä tekijä on fyysinen aktiivisuus. Näistä kolmesta tekijästä se vaihtelee kaikkein eniten, sillä perusaineenvaihdunta ja aterian aiheuttama energiantarve ovat yleensä päivästä toiseen samaa luokkaa. Energiaa siis tarvitaan muuhunkin kuin liikuntaan ja urheiluun, sillä valtaosa energiankulutuksesta on kehon peruselintoimintoihin liittyvää kulutusta.

Energiankulutukseen vaikuttaa moni tekijä

Jotta paino pysyisi likimain samana, on energiankulutuksen vastattava ravinnosta saadun energian määrää. Liian suuri energiansaanti energiankulutukseen nähden johtaa pitkällä aikavälillä painonnousuun ja liian pieni energiansaanti taas painon putoamiseen.

Energiantarve-laskuri on Maailman terveysjärjestön (WHO) ennusteyhtälö vuorokauden kokonaisenergiankulutuksen (kcal/vrk) arvioimiseksi. Energiantarve-laskuria käyttäessä on hyvä huomioida, että ihmisten perusaineenvaihdunta vaihtelee +/-20 %. Huom! Laskuri ei valitettavasti toimi Firefox-selaimella.

 

Alla oleva taulukko määrittää perusaineenvaihdunnan energiankulutuksen painon, iän ja sukupuolen perusteella.

Sukupuoli Ikä Yhtälö (kcal/vrk)
Miehet 18-30 (15,3 x paino) + 679
31-60 (11,6 x paino) + 879
>60 (13,5 x paino) + 487
Naiset 18-30 (14,7 x paino) + 496
31-60 (8,7 x paino) + 829
>60 (10,5 x paino) + 596

Jotta voidaan laskea kokonaisenergiankulutus, perusaineenvaihdunnan energiankulutus kerrotaan fyysisen aktiivisuuden kertoimella, joka arvioidaan päivittäisen työn ja vapaa-ajan aktiivisuuden mukaan. Alla olevat kertoimet kuvaavat arjen aktiivisuutta, mutta eivät sisällä kuntoliikunnan aiheuttamaa energiankulutusta.

Vapaa-ajan aktiivisuus Työn aktiivisuus
Kevyt työ Fyysisesti keskiraskas työ Fyysisesti raskas työ
ei lainkaan hyötyliikuntaa 1,2 1,6 1,9
vähän hyötyliikuntaa 1,3 1,6 1,9
kohtuullisesti hyötyliikuntaa 1,4 1,7 2,0
runsaasti hyötyliikuntaa 1,5 1,8 2,1

Lähde: Liikuntaravitsemus, Ilander ym. 2006

Anna kehon paino (kg):
kcal/vrk =  
kJ/vrk =  

 

Lähteet:
Ilander O, Borg P, Laaksonen M, Marniemi A, Mursu J, Pethman K, Ray C (2006) Liikuntaravitsemus. Gummerus Kirjapaino Oy.
Yki-Järvinen Hannele (2021) Energian tarve. Teoksessa: Ravitsemustiede. Kustannus Oy Duodecim.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi