Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydämen vajaatoiminta / Ikääntyneen sydäntutkimukset

Hei

Isäni, 90v. on muuten erittäin hyvässä kunnossa ja virkeä myös mieleltään, mutta hänellä on ollut jo noin 10v. sepelvaltimotauti.
Nyt noin vuoden verran hänellä on ollut yskää ja sydämmen vajaatoimintaa. Lääkkeenä Furesis, 3/vrk.

Voisiko pallolaajennuksesta olla hyötyä tämän ikäiselle miehelle ja vaikuttaisiko se myös vajaatoimintaan?

Vastauksesta kiittäen Tupu

22/01/2017

Tupu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 2.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kyllä ikääntynytkin potilas voi hyötyä sepelvaltimoiden toimenpiteistä. Jos sepelvaltimotauti on jo aiheuttanut sydämen vajaatoimintaa, yhden tai useamman sepelvaltimon pallolaajennus saattaisi auttaa. Ikääntyneillä hoito on kuitenkin paljon monimutkaisempaa kuin nuoremmilla. Ensinnäkin toimenpiteissä käytetään aina varjoainetta, joka saattaa vaurioittaa munuaisia erityisesti jos munuaisten toiminta on jo valmiiksi heikentynyt. Komplikaatioriski on suurempi. Pallolaajennuksen jälkeen on ensiarvoisen tärkeätä käyttää verihiutaleiden takertumista estäviä lääkkeitä, jotka altistavat vanhuspotilaan verenvuodolle. Jos sydämeen on jo ehtinyt syntyä infarkti eli arpikudosta, tätä aluetta ei voi enää pallolaajennuksellakaan auttaa. Hoitoa suunniteltaessa tulee siis ottaa huomion monia seikkoja.

Kysyjän isän lääkitys vaikuttaa hyvin niukalta, siitä puuttuvat veritulpan syntymistä estävä asetyylisalisyylihappo, kolesterolilääkitys sekä ACE-estäjä, joka on sydämen vajaatoiminnassa ensisijainen lääke. Ensisijaisesti tulisi nyt pohtia potilaan lääkitys kuntoon. Jos lääkityksen optimoinnin jälkeenkin oireet heikentävät elämänlaatua ja aiheuttavat sairaalahoitojaksoja, tulisi sitten huolellisesti pohtia ns. invasiivisen eli kajoavan hoidon mahdollisuudet.  

02/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi