Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Ikäihmisen matala pulssi

Hei,

Olen 80-vuotias nainen. Minulla on ollut koko ikäni alhainen/ optimaali verenpaine. Syön terveellisesti, ja liikunnallinen olen edelleenkin: kävelen melkein joka päivä n.10 km lenkkejä. Nyt kuitenkin stressaavan elämäntilanteen vuoksi verenpaineeni on ollut kohonemaan päin ja sain lääkäriltä ohjeen seurailla sitä, jotta hän osaisi päättää tarvitsenko kenties lääkkeitä siihen. Kotona mittaillessani verenpaineeni yläpaine on vaihdellut 150-180 välillä, kun taas alapaine 75-88 välillä. Ihmettelen sitä, että miksi yläpaine sijoittuu kohonneen kategoriaan ja alapaine normaalin kategoriaan? Taidan saada lääkkeet yläpaineen takia kuitenkin? Ihmettelen, että eikö lääke laske molempia paineita alas, että mahtaakohan minua alkaa huimaamaan jos alapaine laskee alhaiseksi, jos siis joudun lääkitykselle? Olen ihmetellyt myös alhaista pulssiani, se vaihtelee 50-59 välillä! Pitäisikö näistä asioista huolestua? Kolesterolini on aina ollut erinomainen hyvän HDL:n osuuden korostuessa.
Kiitos!

16/12/2015

Mummoliini

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 16.12.2015
Päivitetty 4.6.2018

 ylä- että alaverenpaine (systolinen ja diastolinen) ovat tärkeitä. Jos verenpaine on noustakseen, karkeasti ottaen nuorilla, joilla on joustavat verisuonet, alapaine kohoaa enemmän. Ikääntyneillä, kun valtimot jäykistyvät, ne eivät ota sydämen pumppaamaa paineaaltoa niin joustavasti vastaan, jolloin yläpaine kohoaa ja alapaine pikemmin laskee. On hyvä kysymys, voiko alapaine laskea liikaa, kun yläpainetta alennetaan. Syy tälle huolelle ei kuitenkaan ole huimauksen pelko, sillä matala alapaine ei sitä aiheuta, liian matala yläpaine kylläkin, mutta yleensä vasta jossain 100 mmHg:n tienoilla tai alapuolella. Aihellisempi huoli on sepelvaltimoiden virtaus, joka tapahtuu pääasiassa sydämen lepovaiheen (diastolen) aika ja siis diastolisen eli alapaineen ajamana. Tämä on kuitenkin teoriaa, ja tutkimuksissa ikäihmisten kohonneen yläpaineen alentaminen on ollut käytännössä hyödyllistä. Lisäksi kysyjän alapaine on vielä aivan turvallisissa lukemissa, vaikka sitä alennettasiinkin. Tavoite yli 80-vuotiaalla on saada yläpaine vähintään alle 150 mmHg, siis alapaineesta suuremmin välittämättä. 

Syke usein hidastuu iän myötä, mikä johtuu muutoksista sydäntä tahdistavassa sinussolmukkeessa. Jos syke hidastuu niin paljon, että siitä aiheutuu oireita, puhutaan rytmihäiriöstä sairas sinus -oireyhtymä. Se voidaan tarvittaessa helposti hoitaa tahdistimella. Kysyjällä tällaista tarvetta ei varmastikaan ole.

16/12/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi