Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Juoksumatto ja sydämen tahdistin

Minulla on ollut rytmihäiriötahdistin vuodesta 2005. Nyt kun pakkaset paukkuu täällä pohjoisessa, niin olen ostanut juoksumaton, moottoroitu 500 W. Kun avasin paketin ja katsoin käyttöohjetta, niin ohjeissa oli että lapset, raskaana olevat ja sairaat eivät saa käyttää laitetta. Kävelyyn tarkoitinkin ja 1-9 km tunnissa onkin tämän laitteen nopeus.

Miten on, uskallanko mattoa käyttää? Olen 69 vuotias.

17/01/2021

Epätietoinen

Vastaus

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 22.1.2021

Sydämentahdistinta käyttävälle sopivat lähes kaikki liikuntamuodot. Ainoastaan ylävartaloon kohdistuvat kontaktiurheilulajit, kuten esimerkiksi paini, jääkiekko ja amerikkalainen jalkapallo tai voimakkaasti yläraajoja venyttävä liikunta kuten esimerkiksi telinevoimistelu ovat kiellettyjä. Monipuolinen kohtuullinen kestävyysliikunta on suositeltavaa kuten kaikille muillekin, eikä mikään tavanomainen liikunta kuten esimerkiksi kävely, hiihto, uinti, pyöräily ole tahdistimen takia kielletty. Myöskään juoksumaton käyttämistä ei tarvitse välttää. Taustalla oleva sydänsairaus voi rajoittaa liikuntaa. Liikunnasta onkin hyvä puhua sydänsairautta hoitavan lääkärin kanssa.

Sydämentahdistin sallii sykkeen nousta liikunnan aikana luonnollisella tavalla. Liiallinen sykkeen nousu saattaa ylittää laitteelle säädetyn rytmihäiriön taajuusrajan. Tällöin laite voi luulla uutta rytmiä hoidettavaksi rytmihäiriöksi. Usein sykkeen liiallista nousua rajoitetaan lääkityksellä. Oman tahdistimen rytmihäiriön taajuusraja on hyvä tietää.

Liikunnassa on keskeistä sen säännöllisyys ja se, että olo on hyvä liikunnan aikana ja myös sen jälkeen. Sykkeen nousu ja väsymys saavat sopivasti tuntua. Tällainen liikunta tuo hyviä vaikutuksia fyysiseen kuntoon ja terveyteen.

22/01/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi