Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Kolesterolilääkityksen haittavaikutukset

Olen kokeillut Atrovastatin 10 mg sekä Pravastatin 20 mg. Lääke ei sopinut, huimasi, verenpaine nousi ja rytmihäiriöt. Nyt menossa Rosuvastatin 5 mg. Noin 3 viikon jälkeen verenpaine melkein 200 ja rytmihäiriöt. Olen nyt viikon tauolla. Verenpainen120/68, rytmihäiriöt lakanneet. HDL 1,03 LDL 1.9. Muut lääkkeet Candexetil 8mg Seloken 47 5 mg. Marevan-lääkitys. Hermojuurisärkyyn 1Panacot 500mg ja triptyl iltaisin. Pallolaajennus v2015. Kävelen ja jumppaan. Ei tule puristusta. P-Na 134mmol/1. Voisiko joku lääke aiheuttaa yhteisvaikutuksen. Kiitos jos vastauksen.

04/01/2017

Tellu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 10.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjälle on määrätty kolesterolilääkitys todetun sepelvaltimotaudin vuoksi. Lääkitys on siis tärkeä. Ongelmana on kuitenkin ollut verenpaineen nousu ja rytmihäiriöiden ilmaantuminen lääkityksen aikana. Sama ilmiö on toistunut jokaisella käytetyllä kolesterolilääkkeellä. Kysytään, olisiko lääkkeillä yhteisvaikutuksia.

Koska kyseessä on verenpaineen kohoaminen, olisi silloin yhteiskäytössä kyse verenpainelääkityksen tehon heikentymisestä. Lääketietokirjan mukaan mainitut kolesterolilääkkeet (atorvastatiini, pravastatiini ja rosuvastatiini) eivät kuitenkaan vaikuta metoprololin (Seloken) tai kandesartaanin (Candexetil) pitoisuuksiin ja tehoon. Verenpaineen nousun tausta jää siis epäselväksi. Käytettäessä suuria statiiniannoksia lääkkeillä saattaa olla vähän vaikutusta varfariiniin (Marevan), mutta käytännössä vaikutus on niin vähäinen ettei se haittaa Marevan-hoidon toteutusta.    

10/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi