Hei! Olen 33-vuotias nainen. Minulla on todettu autonomisen hermoston säätelyhäiriö kolme vuotta sitten. Lääkkeenä Propral 10 mg kolmesti päivässä. Lepopulssini makuulla on noin 60-70, mutta kun nousen seisomaan, pulssini nousee lähelle 100, erityisesti aamuisin voi pulssi nousta seistessä 120:een asti. Kun seison noin 5 min pulssin ollessa yli 100, alkaa tulla hengenahdistusta. Verenpaineeni on makuulla noin 100/55 ja kun olen seissyt 5 min noin 95/70 . Minulle on tehty lepo-EKG, rasitus-EKG, Holter, sydämen ultraääni makuulla ja keuhkojen thorax-TT. Mitään poikkeavaa ei ole löytynyt, paitsi rasitusEKG:ssä todettiin että happipulssi on huono.
Voiko huono happipulssi johtua huonosta kunnosta? Seisten yläpaine on sama kuin makuulla, vaikka pulssi on paljon suurempi. Eikö yläpaineenkin kuuluisi nousta tällöin? Olen lukenut, että jos vasemman kammion paine on sen lepovaiheessa suurentunut, se voi johtaa veren pakkautumiseen keuhkoihin ja hengenahdistusta. Voiko ultraäänitutkimuksen tehdä seisoma-asennossa ja mitata tuon paineen silloin, koska makuuasennossa pulssi on normaali eikä hengenahdistusta ole? Jos olen pidempään pystyssä ja pulssi on korkea, minulle tulee oksettavaa oloa ja rytmihäiriöitä. Mistäköhän tämä voi johtua?
28/04/2015
Stardust
Vastaus
Oireiden kuvaus sopii POTS-oireyhtymään, jota on kuvattu rytmihäiriöartikkelin kappaleen Supraventrikulaariset takykardiat lopussa. Kyseessä on ”uusi”, siis melko äskettäin kuvattu häiriö, jonka syntytapa tunnetaan huonosti. Jos annetulla beetasalpaajahoidolla (Propral) pärjää kohtalaisesti, hyvä niin. Ellei, kirjallisuuden mukaan voi kokeilla mm. artikkelissa mainittua suolahormonihoitoa. Enemmistä tutkimuksista tuskin on hyötyä, esimerkiksi pystyasennossa tehtävä ultraäänitutkimus tuskin onnistuisi teknisesti eikä varmaan muutenkaan toisi lisäinformaaatiota.
29/04/2015
Mikko Syvänne