Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien vaaratekijät / Korkean kolesterolin hoito

Minulla on korkeat kol. arvot, mitattu 7.4.17. Arvot nousseet -16-vuodesta .Kokonaiskolesteroli fp 6.7 fp-trigly 0,74 fp-HDL 1.73 ja fp-LDL 5.0.
Olen 56-vuotias pienikokoinen nainen, jonka kol arvot ovat alkaneet kohota n. 6 vuotta sitten ja lääkkeitä on kokeiltu monia, kuten Simvastatin, lipitor, krestol, Ezetrol ja Punariisi +Q10. Kaikista tuli voimakkaita lihaskipuja eniten jalkoihin ja muutenkin huonoa oloa.
Terveyskeskuslääkäri sanoi: ”Noilla arvoilla saat todennäköisesti sydänkohtauksen lähivuosina!” Ja kuinka korkeat arvoni riippuvat suvusta ja geeneistä, ja kun lääkkeet ei sovi, niin mitään ei voi tehdä. Kysyi myös, haluanko edes lääkitä tätä korkeaa kolestrolia (?!) tai käydä enää verikokeissa. Totta kai haluaisin sellaisen lääkkeen, jolla LDL laskisi edes 3-4 tasoon. Suvussa on paljon sydänsairauksia, mm. veljelleni on tehty 3-4 pallolaajennusta toissavuonna. Ruokavalioon olen kiinnittänyt jo vuosia huomiota ja käyttänyt sydänystävällisiä tuotteita. Ylipainoa vain n. 3 kg. En tupakoi, ei alkoholia – jos kokeilen punaviiniä 2 cm lasiin, myös vähäisestäkin alkoholimäärästä jalat puutuu heti ja horjun kävellessä ja tulee huono olo muutenkin. Liikuntaa harrastan 3-4 x vko:sa. Viimeisen parin kuukauden aikana vaivannut kummallinen pään oikealla puolella tuntunut repivä kipu ajoittain.
Onko jokin kolesterolilääke vielä olemassa, joka voisi auttaa laskemaan huonoa kol-arvoani? Lasten annoksia tai tbl:n puolittamista tms. Onko olemassa lapsilla korkeaa kolestrolia ja minkä moinen annosmäärä heillä on?
Todella kiitollinen, jos saan apua.

20/05/2017

Apua tarvitseva

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän ”huono kolesteroli” eli LDL-taso on korkea (5,0). Lähisuvussa on myös ollut valtimosairauksia, veljelle on tehty pallolaajennuksia ilmeisesti sepelvaltimoihin. Vaikka kysyjän elämäntavat ovatkin hyvät, olisin kuitenkin huolestunut näin korkeasta kolesterolitasosta ja hoitoa on syytä miettiä. Kysyjä kertoo, että hänelle on jo kokeiltu simvastatiinia, atorvastatiinia (Lipitor®), rosuvastatiini (Crestor®), etsetimibiä (Ezetrol®) sekä myös punariisiä (joka sisältää pieniä määriä kolesterolilääke lovastatiinia). Kaikista on aiheutunut haittavaikutuksia.

Kolesterolilääkkeitä on muitakin kuin kysyjän luettelemat valmisteet. Statiinien ryhmästä kehottaisin kokeilemaan vielä pravastatiinia, joka on vesiliukoisuutensa vuoksi yleensä vähän paremmin siedetty kuin toiset statiinit. Annos kannattaa kuitenkin olla riittävä, jotta saadaan välttämätön teho aikaiseksi. Yksi kolesterolia alentava lääkeryhmä on fibraatit (esim. gemfibrotsiini), joita käytetään potilailla, jotka eivät siedä statiinia, tai potilailla, joilla on korkea triglyseridi-pitoisuus. Uusin lääkeryhmä on PCSK9-estäjät. Nämä ovat pistoksina yhden tai kahden viikon välein otettavia lääkkeitä, jotka laskevat erittäin tehokkaasti kolesterolia. Valitettavasti lääkkeillä ei ole vielä korvattavuutta ja ne ovat siten huomattavan kalliita valmisteita.  

Myös lapsella voi olla korkea kolesteroli. Tällöin kyseessä on familiaalinen hyperkolesterolemia eli periytyvästi korkea kolesteroli (ns. FH-tauti). Kolesterolitasot ovat tyypillisesti vieläkin korkeammat kuin kysyjällä. Suvun jäsenet sairastuvat jo keski-iässä sepelvaltimotautiin. Lapsille ei vielä anneta kolesterolilääkkeitä, heidän hoitonsa sisältää ruokavalio-ohjauksen ja mahdollisesti kasvisteroleita. Statiinilääkitys aloitetaan yleensä viimeistään aikuisuuden kynnyksellä. Annokset ovat yleensä suuria.

26/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi