Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Korvien vinkuminen sepelvaltimotautipotilaalla

Tervehdys Iisalmesta,
Olemme puolisoni kanssa Sydänliiton jäseniä. Vaimolleni tehtiin ohitusleikkaus parikymmentä vuotta sitten, minulle kahden sepelvaltimon stenttaus 27.11.2020. Brilique 2x 90 mg ja Somac -lääkitys loppui 27.11.2021. Joulukuun alussa 2021 alkoi molemmissa korvissani kuulua korkeataajuinen vinkuminen, joka jatkuu. Vaivaa ei ole aikaisemmin ollut.
Aamuverenpaine on nyt tasolla 120/80, syke 55 (kesällä < 115/75, syke 50 – 55) verenpaineeseen lähes alusta lähtien ja edelleenkin Ramipril 0,5 x 2,5 mg aamulla. Paine ei päivän mittaan oleellisesti vaihtele. Brilique-lääkityksen aikana ilmaantui pienestäkin paineesta tai kolhusta mustelmia, jotka paranivat parissa viikossa. Alussa istuessa hengästymistä, joka väitellen loppui.
Teen päivittäin pientilan töitä ja 3 – 5 km sauvakävelylenkin. Olen hoikka ja painan 66 kg. Kuvittelen olevani ikäisekseni kohtuullisessa kunnossa.
Voisiko Brilique-lääkityksen lopettaminen aiheuttaa korvien vinkumista?
Vai löytyisikö vaivaan joku muu tilanteeseen sopiva syy?
Käytämme niukahkosti mineraalisuolaa, jossa Na = 18,4 g/100 g – kun joskus tulee selittämätön huono olo, pieni määrä ruokasuolaa auttaa. Ennen sydänoperaatiota kärsin vuosikymmeniä ajoittaisista voimakkaista yöllisistä etureisien krampeista, jotka laukesivat ruokasuolalla. Pallolaajennusten jälkeen kramppeja ei ole esiintynyt.

25/01/2022

Eläkeukko - 1944

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 28.2.2022

Brilique®-lääkettä käytetään tyypillisesti sydäninfarktin ja sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen. Lääke estää veren hyytymistä, eli sen tarkoitus on ehkäistä veritulpan syntymistä hoidettuun sepelvaltimon kohtaan. Koska veren hyytyminen on hitaampaan, myös mustelmia tulee helpommin. Mustelmat olivat siis merkki siitä, että lääke toimii. Yksi lääkkeen tavallinen haittavaikutus on hengenahdistus, joka helpottaa yleensä muutamissa viikoissa. Lääke ei aiheuta korvien vinkumista, eikä tietojeni mukaan vinkumisen ilmaantumista lääkkeen lopetuksen jälkeen. Pidän siis epätodennäköisenä, että Brilique olisi syypää vinkumiseen, vaikka ajallinen yhteys oireeseen onkin. Vinkuminen ei myöskään johdu sepelvaltimotaudista. Kehoitan etsimään muita syitä.

Joskus korkea verenpaine voi aiheuttaa korvien huminaa, mutta kysymyksessä kerrotut verenpaineet eivät ole liian korkeita, pikemminkin ihanteellisia. Käytössä olevan lääke, ramipriili 2,5 mg 1/2 tablettia aamuisin, on hyvin pieni lääkemäärä, joka ei yleensä juurikaan verenpaineeseen vaikuta. Lääke onkin ehkä aloitettu pikemminkin ehkäisemään verenpaineen nousua.

Hienoa, että tarkkailette perheessänne suolan käyttöä. Suolalla on muitakin haitallisia vaikutuksia, kuin mahdollinen verenpaineen nousu. Suosittelen siten, ettei suolalla hoidettaisi huonoa oloa tai jalkakramppeja. Kramppeihin saattaisi toimia magnesium-lisä paremmin.

 

28/02/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi