Hyppää sisältöön

Lääkkeeni ovat: Cardace 2,5 mg, 2x/pv, Asa-ratiopharm 100 mg 1x/pv, Atorvastatin 20 mg 1x/pv. Tilasin laihdutuspillereitä, joissa on yacon-juurta, valkomulperia, vihreää kahvipapua sekä vadelmauutetta.
Esitteen mukaan ne puhdistavat verisuonet kolesterolista ja laihduttavat nopeasti. Vasta tilattuani havahduin miettimään pillereiden ja lääkkeitteni yhteensopivuutta. Voisivatko ko. pillerit olla jopa humpuukia? Olisiko teillä vastausta epätietoisuuteeni? Uskallanko käyttää ne tilaamani pillerit, joita kutsutaan Dr.Farin pillereiksi?

17/02/2017

Lotta-Liisa

Vastaus

Tuija Pusa, Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 13.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Hyvä, että havahduit miettimään hankkimasi tuotteen uskottavuutta ja erityisesti sen sopivuutta lääkehoitosi kanssa. Usein tuotteita, joita markkinoidaan ihmevalmisteina ja joiden väitetään vaikuttavan useisiin sairauksiin tai oireisiin parantavasti, ovat humpuukia. Elintarviketurvallisuusvirasto on julkaissut kuluttajien avuksi oppaan Onkohan tämä humpuukia? http://www.evira.fi/yhteiset/ajankohtaista/lupaako-mainos-liikaa-ala-usko-humpuukiin/

Tämä tuotteen kohdalla tiedusteluumme mainoksissa väitetyistä tutkimusraporteista ei ole vastattu, joten ilmeisesti niitä ei edes ole. Myöskään lääketieteellisissä tietokannoissa ei ollut tuloksia tämän tuotteen vaikutuksista. Tutkimuksia voi olla tuotteen sisältämien ainesosion vaikutuksista, mutta nekin ovat yleensä koe-eläin- tai pelkkiä laboratoriotutkimuksia, ei ihmisillä tehtyjä. Siitäkään ei voi olla varma, että tuote sisältää siinä väitettyjä ainesosia. Luontaistuotteet luokitellaan elintarvikkeiksi, joten niille ei ole tehty yhtä kattavia turvallisuus- ja vaikutustutkimuksia kuin lääkkeille.

Lääkeaineista tiedetään tarkoin, miten lääke imeytyy ja poistuu elimistöstä. Useita lääkeaineita on myös testattu yhteiskäytössä. Luontaistuotteista ei ole vastaavaa tietoa, joten yhteisvaikutuksia ei voi ennakoida mitenkään. Jos jokin tuotteen osa vaikuttaa esimerkiksi statiinin (atorvastatin) poistumiseen elimistöstä, lääkkeen vaikutus tehostuu ja tällöin puhutaan farmakokineettisestä yhteisvaikutuksesta. Jos taas tuotteessa on aineita, jotka vaikuttavat veren hyytymistä heikentävästi kuten ASA-valmiste, potilas altistuu verenvuodolle ja puhutaan farmakodynaamisesta yhteisvaikutuksesta.

Painonhallinta on haastavaa, mutta emme voi suositella siihen mitään luontaistuotetta. Turvallisin ja tuloksekkain tapa on muuttaa elintapojaan pienin askelin.

 

13/03/2017

Tuija Pusa, Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset