Hyppää sisältöön

Hei!
Olen 18-vuotias ihan kohtuu hyväkuntoinen nuori nainen (BMI 21.95). Minulla ei ole koskaan ollut kovin korkea syke, mutta tuntuu, että leposykekin vain laskee vuosi vuodelta. Se on normaalisti siinä 55-63 välillä.
Tämän kuun alussa kävin lääkärissä yhtäkkiä voimistuneen sydämen muljahtelun, lievän hengenahdistuksen ja outojen rintakehäkipujen vuoksi. Sydämen muljahtelua on siis ollut jo vuoden 2014 lopusta, mutta se on voimistunut pitkin kevättä. Toki pitkät päivät työharjoittelussa (epäsäännöllinen unirytmi) saattoivat vaikuttaa asiaan, mutta lopulta muljahtelu johti paniikkikohtaukseen (ensimmäinen kohtaus ikinä). Paniikkikohtauksen jälkeen muljahduksia on ollut harvemmin, mutta on kuitenkin aina silloin tällöin. EKG:ssä tai verikokeessa ei todettu mitään poikkeavaa. Aamuisin tuntuu etten kertakaikkiaan jaksa tehdä mitään ja usein on hieman huono olo kaikin puolin, varsinkin jos joudun heräämään aikaisin (unimäärästä riippumatta). Huimaustakin on silloin tällöin.

Onko mulla vaan ”ihan normaali, mutta vähän alhainen syke” vai kenties joku piilevä sydänongelma? Vai olenko vaan luulosairas?

26/05/2015

Maikki

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Luulosairas (jos tuota sanaa ollenkaan haluaa käyttää) ei ole ihminen, jolla on oireita. Oireet eivät koskaan ole kuviteltuja. Sairauden puolelle menee, jos perusteellisista tutkimuksista huolimatta, tosiasioiden vastaisesti uskoo sairastavansa jotain vakavaa sairautta. Veikkaan, että kysyjän lainausmerkkeihin sijoittama arvio itsestään on aivan oikea. Kuvatussa leposykkeessä ei ole mitään vikaa, pikemmin se on hyvän terveyden merkki kuin päinvastoin. Lisälyönnit ja niistä johtuvat muljahtelut voivat tuntua hyvin kiusallisilta ja oudokseltaan johtaa jopa paniikkikohtaukseen. Sekään ei ole poikkeavaa. Lisälyönnit muuten terveessä sydämessä eivät ole sairauden merkki.

26/05/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi