Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Läppävikapotilaan vuoro koronarokotusjonossa

Hei!

Haluaisin tietää, mikä on tilanne koronarokotusten suhteen vaikea-asteisen aorttaläpän ahtauman kohdalla silloin, jos tekoläppäleikkaus on jo tehty (minulla kahteenkin kertaan, kun ensimmäinen läppä tuli tiensä päähän)? Luokitellaanko esim. rokotusjärjestyksessä riskiryhmien ryhmän kaksi sisälle?

08/02/2021

MH

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 19.2.2021

Jos läppävika on onnistuneesti korjattu, ei todennäköisesti kuulu sellaiseen riskiryhmään, joka oikeuttaisi koronarokotusjonossa alle 70-vuotiaiden rokotusryhmään kaksi. Jos sydämeen ehti kehittyä vajaatoiminta, joka ei täysin korjautunut leikkauksen jälkeen, tilanne muuttuu ja silloin henkilö pääsee varhaistettuun rokotukseen vajaatoiminnan vuoksi.

Miten sairauden nykytila sitten tarkastetaan rokotuspaikalla? Tuskin kovin perusteellisesti. Kunnilla on erilaisia tapoja ilmoittaa asukkailleen rokotusvuorosta. Paikalliset terveysviranomaiset puolestaan etsivät tietoa diagnoosiperusteisesti sairaskertomuksista. Läppäpotilaiden kohdalla diagnoosina saattaa usein olla pelkästään alkuperäinen ongelma, eikä diagnoosiluetteloon useinkaan kirjata tietoa läppäleikkauksesta.

19/02/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi