Hyppää sisältöön

Minulla todettin sivuääni sydämessä ja olin sen vuoksi sydämen ultrassa. Siinä taas todettiin kaikki normaaliksi, ainoastaan lievä mitraaliläpän vuoto. Onko niin, että se ei vaadi jatkossa mitään kontrolleja? Voiko olla, että vuoto siitä pahenee ja mitä oireita silloin ilmaantuu? Unohdin kysyä näitä asioita lääkäriltä, kun olin niin iloinen, ettei mitään pahempaa löytynyt.

Vastauksesta kiitollinen

06/04/2017

Onnellinen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 11.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Lievä mitraaliläpän vuoto on erittäin tavallinen löydös sydämen ultraäänitutkimuksessa. Mitraaliläppä on kahden ”purjeen” muodostama rakennelma, ja ikääntyessä kun muutkin kudokset vähän löystyvät, on varsin yleistä että myös mitraaliläpän purjeet hivenen venyvät jolloin läppä saattaa alkaa vähän vuotaa, eli ”venttiili ei ole täysin pitävä”. Ultraäänitutkimuksen tekijä näkee kyllä, jos taustalla on varsinainen läpän ongelma, esimerkiksi mitraaliläpän prolapsi.

Yleensä lieviä mitraaliläpän vuotoja ei tarvitse seurata kaikukuvauksella, ellei sitten kyseessä ole nuorehko henkilö. Edellä mainitulla mekanismilla syntyneet pienet vuodot eivät vuosienkaan kuluessa aiheuta ongelmia. Jos sydämen kuuntelussa eli auskultaatiossa sivuääni yllättäen voimistuu, voi kaikukuvauksen tuolloin toistaa. Samoin jos ilmenee uusia oireita kuten äkillisesti alkanutta hengenahdistusta, saattaa olla syytä epäillä läpän kannatinrihman repeämistä jolloin vuoto muuttuu merkittäväksi. Tämän kuulee yleensä hyvin myös stetoskoopilla. Tällainen rihman repeämä on kuitenkin harvinaista.

11/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset