Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Huono olo ruokailun jälkeen

Olen perusterve 41-vuotias nainen, jolla viimeiset 4 vuotta Propral 10 mg 2 x vrk tiheälyöntisyyteen. Sydän tutkittu sekä lepo- ja rasitus-ekg:llä, 24 tunnin Holterilla ja ultralla, ainoa diagnoosi ’herkkä sydän ja sympatikotonia’. Olen myös muutoin hyvin herkkä (alkoholi, lääkkeet, stressi), reagoiden kehollani voimakkaasti sekä ympäristöön että tunteisiini, mutta koen tällä hetkellä tulevani herkkyyteni kanssa suht hyvin toimeen alettuani ymmärtää paremmin sen erityispiirteitä. 
Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin huolestunut lounasruokailun jälkeen tulevista ”kohtauksista”, jotka alkavat noin 30 min lounaan nautittuani (ruoalla ei väliä, kohtaukset ei jokapäiväisiä, mutta useita kertoja kuukaudessa). Tällöin väsyn niin suuresti, että ainoa vaihtoehto on hakeutua makuulle tai vähintään istumaan, ja rintani päälle tulee paino, mikä tuntuu raskauttavan hengitystä. Pulssi kohoaa jonkin verran normaalista leposykkeestä (noin 70 myös lääkityksellä), ollen noin 90–100, ja kohtaus kestää noin tunnin. Siihen liittyy lievä huimauksen tunne (ei kiertohuimausta), sekä toisinaan pieni painon tunne kaulalla. 
Voisiko olla kyse verenpaineeni romahtamisesta ruokailun seurauksena? Beetasalpaaja-annokseni on niin pieni, ettei sen luulisi laskevan paineita liiaksi, verenpaineeni on mitattaessa ollut noin ala75/120ylä ja peruslabrat normaalit. Syön sekaruokaa ja tasaisin väliajoin, sillä olen hypoglykemiaherkkä ja aineenvaihduntani on nopeaa. Onko mahdollista, että hormonitoimintani pahentaa tilannetta, mikä selittäisi sen, etteivät kohtaukset ole jokapäiväisiä? Ne kuitenkin häiritsevät arkeani, vaikken tällä hetkellä töissä olekaan, ja huolestuttavat.

03/04/2017

Kirjailija - 76

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ruokailu ei laske verenpainetta, joten on epätodennäköistä, että mainitut oireet aiheutuisivat tästä ilmiöstä. Joskus raskas ateria ja ylensyönti saattavat laukaista elimistön heijasteperäisen mekanismin kautta rytmihäiriöitä, kuten lisälyöntisyyttä ja eteisvärinää. Kysyjä mainitsee pulssin kohoamisesta. Jos syke on tasainen, kyseessä on normaalin sydämen rytmin eli sinusrytmin kiihtyminen. Jos syke on selvästi epätasainen, voi epäillä eteisvärinää sykkeen kohoamisen taustalta. Asian varmistamiseksi tulisi nauhoittaa EKG kohtauksen aikana. 

07/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi