Hyppää sisältöön

Olen nelikymppinen ja sairastan sepelvaltimotautia. Minulla oli viime kontrolleissa LDL 0.6. TK lääkäri oli ihmeissään, että onpa harvinaisen matala. Luin jostakin lääkärin artikkelista, että liian matala LDL voi jopa aiheuttaa aivoverenvuodon. Eli onko 0.6 liian matala? Tähän TK lääkäri ei osannut oikein mitään sanoa.
Trglyt oli 0.78, HDL 0.93. Onko syytä huolestua? Olen liikkunut ja syönyt hyviä rasvoja. Mikä riski on sairauden suhteen, jos HDL ei nouse yli 1.0? Miten hitaasti HDL nousee?
Kokonaiskolesteroli 1.7.

Myös sokerirasituskokeen tulos ihmetytti lääkäriä. Se oli paaston jälkeen 5.7. Juotuani sokerinesteen 2 h päästä 3.7. Että miten se laski noin rajusti ja voiko asiaan vaikuttaa lääkkeet, joita otan?
Minun verenpaine/sydänlääke on Candesartan Orion 4 mg, mikä ei ilmeisesti ole ACE-estäjä.
Muuten syön Primaspan 100 mg, Brilique 90 mg, Atorvastatin Accord 40 mg, Ezetimibe Orion 10 mg ja Somac 40 mg.

08/04/2021

Huolestunut nuorimies

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 7.6.2021

Sepelvaltimotaudin hoidossa tavoitteena on pysäyttää valtimotaudin eli ateroskleroosin eteneminen verisuonissa. Näin vältyttäisiin uusilta ahtaumilta, ja siten uusilta sydäninfarkteilta ja toimenpiteiltä. Yksi hoidon kulmakivi on parantaa veren rasva-arvoja. Lääkkeellisesti ainoa keino on laskea ”paha” LDL-kolesteroli mahdollisimman alas. Vastaavasti ”hyvä” HDL -kolesteroli olisi hyvä saada kohotettua, mutta toistaiseksi meillä ei ole siihen toimivaa lääkettä. Näin ollen HDL-kolesterolia voidaan kohottaa ainoastaan elintapahoidolla, kun taas LDL-kolesteroliin toimivat sekä elintapahoito että erityisesti lääkehoito.

Mainitsemasi 0,6 mmol/l ei ole liian matala, vaan loistava. Suosituksissa tavoite on alle 1,4 mmol/l ja tuo arvohan on juuri siellä. Matalasta tasosta saadut hyödyt ylittävät moninkertaisesti mahdolliset haitat. Eräällä uudella lääkeryhmällä, PCSK9-estäjillä, tehdyissä tutkimuksissa LDL-kolesteroli laski jopa tasolle 0,2 mmol/l, eikä siitä muodostunut merkittäviä haittoja. HDL-kolesterolin nostoon auttaa aerobinen liikunta ja oikeanlaiset rasvavalinnat ruokavaliossa. Vaikka HDL-kolesteroli on vielä alle ihannetason, joka olisi miehillä yli 1,0 mmol/l, kompensoi matala LDL hyvinkin tätä ongelmaa.

Sokerirasituskokeen tarkoituksena on paljastaa sokeriaineenvaihdunnan häiriö, eli heikentynyt glukoosinsieto. Silloin sokeripitoisen nesteen nauttimisen jälkeen verensokeri ei laske, vaan nousee. Kohdallasi verensokeri laski tehokkaasti, joten ei ole syytä huoleen. Sydänlääkkeet eivät tehosta insuliinin vaikutuksia.

07/06/2021

Lue seuraavaksi