Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Marevan-lääkitys ja alkoholi

Olen 19-vuotias 50kg nainen ja syön normaalisti marevania 5mg/vrk. Miten paljon alkoholia uskallan turvallisesti juoda, tai voisiko lääkityksestä pitää taukoa tms?

27/03/2017

Marevantyttö

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Marevan-lääkitystä (varfariini) käytetään veren hyytymisen estämiseksi. Tavallisin käyttöaihe on eteisvärinä. Kysyjä on nuori, 19-vuotias, joten epäilen että tässä tapauksessa käytön aihe on veritulpan esto ja hoito alaraajassa ja/tai keuhkoissa, tai sydämen tekoläppä. Nämä molemmat käyttöaiheet ovat sellaisia, ettei Marevan-lääkitystä saa tauottaa ilman painaa syytä. Tuolloinkin tauotus tapahtuu lääkärin valvonnassa ja usein tarvitaan ns. siltahoitoa eli hepariini-pistoksia Marevan-lääkityksen tauon aikana.

Alkoholi ei sovi Marevan-potilaalle. Alkoholi tehostaa lääkkeen vaikutusta, jolloin potilas altistuu verenvuodolle. Lääkkeen lisääntyneen vaikutuksen näkee INR-kokeesta. Runsaamman alkoholin käytön jälkeen INR voi nousta hyvinkin korkealle. Pieni määrä, yksi tai kaksi annosta, ei yleensä aiheuta ongelmia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että humalahakuinen alkoholin käyttö todennäköisesti jo vaikuttaa Marevan-lääkityksen tasapainoon. Vaikutus on kuitenkin yksilöllinen, kuten Marevan-lääkkeen annoskin.   

27/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi