Hyppää sisältöön

Söin ennen 40mg marevania eli 7kpl ja 2 puolikasta…nyt diapetes tyyppi 2 hoidon alettua lääkkeenä menee metformiinia 2g abasaglar pitkävaikutteinen insuliini sokeri arvot oli alussa n.25 pitkä sokeri peräti 106. Marevanin teho on nyt hiipunut siten että pitää ottaa yhteensä 50mg eli 7kpl ja 6 puolikasta että ollaan hoitotasolla päälle 2 inr lukemissa syökö diapetes hoito marevanin tehon vai miksi annos kasvaa? Nyt sokeri taso on kohtuullinen hieman päälle 7 lukemissa insuliinia menee 40 yksikköä päivässä. Onko Marevan annoksen nostaminen enää terveellistä eikö se kuitenkin ole myrkky sinällään?

22/11/2016

Marediaman

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Syyt Marevanin annostarpeen suurenemiseen tai pienenemiseen eivät läheskään aina ole selvät. On vaikea lähteä arvailemaan, mikä tähän kysyjän kohdalla on johtanut. Arvaillaan nyt kuitenkin: ehkä diabeteksen toteaminen on johtanut kasvispitoisempaan, enemmän K-vitamiinia sisältävään ravintoon, mikä olisi pelkästään myönteinen asia. Mutta vaikka näin ei olisi, ei kannata vaivata päätään asialla: viikkoannoksen suureneminen 40:stä 50 milligrammaan viikossa ei ole poikkeuksellista eikä jälkimmäinen annostarve poikkeuksellisen suuri.

Marevan ei ole ”myrkky sinällään”. Sen sukuisten aineiden käyttö jyrsijöiden myrkkynä perustuu reiluun yliannokseen, joka johtaa veren hyytymisen lamaantumiseen, jolloin eläin kuolee sisäiseen verenvuotoon. Lääkekäytössä ihmisellä tätä myrkkyvaikutusta ei pääse syntymään, kun vaikutuksen suuruus kontrolloidaan INR-kokeella. Vain tällä vaikutuksen suuruudella on merkitystä, ei annoksella, jolla se saavutetaan.

23/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset