Siirry sisältöön

Olen 42- vuotias kotiäiti, ja minulla on ollut jo muutaman (n.kolmen) vuoden ajan rytmihäiriöitä ja erilaisia sydäntuntemuksia. Viime kesänä minulla oli kuukauden ajan käytössä sydämen rytmin seurantalaite, jonka jälkeen minulle tehtiin sydämen ultraäänitutkimus. Heartscan-laitteelle tallentui kammiolisälyöntejä, yhdessä näytteessä niin, että 4-5 lyönnin välein ollut lisälyönti, ja siihen kardiologini kirjoitti minulle lääkkeeksi Bisoprolol 2,5 mg 1/2-1 tabl. tarvittaessa tai koko ajan. Olen nyt vähemmän syönyt beetasalpaajaa, koska molemmat verenpainelukemat olivat pidemmän aikaa alle sata. Nyt toisinaan iltaisin ja joskus yölläkin pulssini hidastuu todella paljon, ja mitattuani verenpaineen juuri illalla tai yöllä tuntemusten aikaan olen saanut esim. seuraavia lukemia: 114/68 pulssi 36 ja 109/67 pulssi 31. lisäksi rytmihäiriömerkintä. Voinkohan olla turvallisin mielin vaikka pulssi laskee levossa noinkin paljon? Vai kannattaisiko asiaan kysyä neuvoa jostain tai hakeutua uudelleen tutkimuksiin? Toisinaan jopa kevyet kotityöt uuvuttavat, enkä koe itseäni yhtä reippaaksi kuin ennen. Ultraäänitutkimuksessa löytyi mitraaliläpässä lievä keskeinen vuoto, ei tarvitse erikseen hoitaa. Haluaisin jossain vaiheessa aloittaa fysioterapeutin avulla lihaskuntoharjoittelun. Nyt minulle on lisäksi ilmaantunut yllättäin toiminnallisia vatsavaivoja, voivatkohan liittyä sydänoireisiin? Verenpainetta mittailen silloin kun on oireita.

23/09/2015

Parempaan kuntoon

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.9.2015
Päivitetty 4.6.2018

Terveen sydämen kammiolisälyöntejä ei ole mitenkään pakko hoitaa. Beetasalpaajia käytetään lähinnä haittaavien oireiden vuoksi. Osa ihmisistä on hyvin herkkiä beetasalpaajien pulssia hidastavalle vaikutukselle. Silloin lääkkeestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, ja sen aiheellisuus tulee lääkärin kanssa harkita uudelleen. Verenpainemittarin sykelukemiin tulee kyllä suhtautua varauksella, sillä lisälyönnit saattavat sotkea niitä. Jos syke on oireita aiheuttavan hidas ilmankin hidastavaa lääkitystä, on syytä harkita pitkäaikais-EKG:n (holter) rekisteröntiä.

23/09/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset