Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kolesteroli / Mitä pitäisi uskoa?

Ilta-Sanomissa 26.5. on juttu, jossa kerrotaan, että Yhdysvaltojen hallitus on vapauttanut kolesterolin huolestusta herättävien ravintoaineiden listalta. Suurimmaksi huolenaiheeksi on noussut sokeri. Ruokavalio-ohjeet ovat olleet väärät vuosikymmeniä. Mitä tästä pitäisi ajatella?

26/05/2015

Faktaa vai fiktiota

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ravinnon kolesterolilla on useimmilla ihmisillä melko vähäinen vaikutus veren kolesteroliarvoihin. Tärkeämpi merkitys on tyydyttyneellä eli ns. kovalla, eläinperäisellä rasvalla. Tämä on tiedetty vuosikymmeniä. Siinä ei ole mitään uutta. Osa ihmisistä on kuitenkin muita herkempiä ravinnon kolesterolille. Niillä, joilla on apoE-geenin E4-genotyyppi, on muita geenin muotoja kantavia korkeammat kolesteroliarvot, osin siksi, että kolesteroli imeytyy herkemmin ja ainakin heillä rasvan laadun lisäksi ravinnon kolesterolillakin on merkitystä. Suomalaisessa väestössä on enemmän tätä geenimuotoa kuin monilla muilla väestöillä. Koska tätä geeniä ei yleensä testata, niiden, joilla on ongelmia kolesterolinsa kanssa, kannattaa rajoittaa kananmunien syönti muutamaan viikossa. Muutenhan kova rasva ja kolesteroli saadaan pääosin samoista, eläinrasvaa sisältävistä lähteistä.

Myös liian sokerin terveyshaitat on tunnettu pitkään. Tästä on saatu uuttakin, entistä vakuuttavampaa tietoa. Sokeroidut juomat, runsas muu lisätyn sokerin ja puhdistettujen, vähäkuituisten viljatuotteiden käyttö on haitallista paitsi sokeri- myös rasva-aineenvaihdunnalle. Elintarvike ei ole hyvä, jos huono rasva ja kolesteroli korvataan toisella pahalla, liialla sokerilla.

Iltapäivälehdet rakastavat vastakkainasetteluja. Ei kuitenkaan ole mitään syytä asettaa terveellisten rasvojen suosimista ja liian sokerin karttamista vastakkain. Molemmat ovat tärkeitä, ja kolmantena, yhtä tärkeänä, on liian suolan välttäminen. Saa nähdä, milloin lööpit julistavat: ei kolesteroli, ei rasva, ei sokeri, vaan suola!

28/05/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi